
BIM wordt meer en meer onderdeel van het dagelijkse installatiewerk. Stabiplan zette de vijf belangrijkste trends voor 2017 op een rij.
Virtual reality
Virtual reality komt oorspronkelijk uit de gamingwereld, maar wordt ook steeds meer professioneel toegepast. Het biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om door een badkamerontwerp te ‘wandelen’, of om samen een bouwtekening door te lopen en te bekijken of er knelpunten zijn. Een variant op virtual reality is mixed reality. Hieronder valt bijvoorbeeld de Microsoft Hololens: een bril waardoor de werkelijke omgeving samensmelt met virtuele beelden oftewel hologrammen. Hiermee kan bijvoorbeeld een projectie van een toekomstige cascadeopstelling worden geprojecteerd in een bestaande ketelruimte.
Prefab
Ook in de installatiesector wordt er steeds meer geprefabd. Handig, omdat bouwplaatsen steeds kleiner worden, goed geschoold personeel schaarser en veiligheidseisen strikter. Prefab vergroot voorspelbaarheid, consistentie en herhaalbaarheid en helpt installateurs efficiënter te werken. Dat vraagt echter ook om slim ontwerpen met behulp van BIM. Goede BIM-bibliotheken zorgen ervoor dat informatie altijd up to date is en het hele proces van ontwerp tot montage soepel verloopt.
Flexibele tools
Slinkende budgetten vragen om een slimme, efficiënte manier van ontwerpen. Goede software is hiervoor essentieel. Maar verschillende projecten vragen om verschillende functionaliteiten in je software, dus ook hier wordt flexibiliteit steeds belangrijker. Het ‘on-demand’ model zoals we dat thuis gebruiken voor bijvoorbeeld Netflix zal steeds meer gaan doordringen in de ontwerpsoftware. Software, updates en support zijn inbegrepen in een maandelijks bedrag, en hierdoor volledig aan te passen aan de behoefte. Specifieke ontwerptools, verkrijgbaar als zogenaamde ‘apps’ zullen steeds meer gaan opkomen.
Internet of things
In de installatiebranche horen we steeds meer over ‘Internet of Things’ (IoT): alledaagse voorwerpen die verbonden zijn met het internet, zoals bijvoorbeeld de thermostaat. IoT is een zeer veelbelovende technologie voor de installatiesector omdat sensoren al in veel systemen aanwezig zijn. De volgende logische stap is om al deze sensoren op het internet aan te sluiten. Zodra de data online is, kan het worden opgeslagen in databases en gemonitord door applicaties.
5D BIM
5D BIM voegt eigenlijk twee eigenschappen toe aan ‘gewoon’ BIM: kosten en materialen. Architecten, installateurs en adviseurs gebruiken vaak verschillende platformen die niet altijd goed met elkaar synchroniseren. Het gevolg hiervan is dat er geen ‘single source’ is die een geïntegreerd, real-time beeld geeft van ontwerp, kosten en materialen. Resultaat: tegenvallende resultaten in de uitvoer. 5D BIM brengt het kostenplaatje en benodigde materialen direct in het ontwerp. 5D-BIM is een vijf-dimensionale weergave van de fysieke en functionele eigenschappen van een project. Naast de standaard ontwerpparameters worden nu ook details zoals geometrie, esthetiek, thermische en akoestische eigenschappen meegenomen in een project. Zo kunnen engineers al in een vroeg stadium zien welk effect een beslissing heeft op de kosten van een ontwerp.
Met dank aan Stabiplan.