fbpx
Uncategorized
lekdetectie

Als installateur loop je dagelijks het risico een kleine fout te maken, die grote gevolgen kan hebben. Denk aan het aansluiten van een nieuwe cv-ketel, warmtepomp of vloerverwarming binnen woningen. Zonder dat je het direct in de gaten hebt, kan er een lekkage in de vloerverwarming ontstaan. Heb je dit al door bij het aansluiten ervan, dan is het oplossen van de lekkage vaak eenvoudig. De beschadigde leiding van de vloerverwarming vervangen kan al voldoende zijn.

Lastiger wordt het, wanneer de lekkage pas aan het licht komt doordat op een later moment de houten- of laminaatvloer boven op de vloerverwarming, bol komt te staan. Hoe pak je een dergelijke situatie aan als installateur? Bovenal is het belangrijk om zo snel mogelijk voor een passende oplossing te zorgen; lekkages kunnen grote gevolgen hebben voor huishoudens. 

Professionele lekdetectie uit laten voeren

Wanneer een klant een lekkage in diens woning bij je meldt, doe je er allereerst verstandig aan om een professionele lekdetectie uit te laten voeren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de diensten van een partij als Lekdetectiemoorman.nl. Deze partij kan verschillende hulpmiddelen inzetten om de oorzaak van een lekkage op te sporen. Hak- en breekwerk, zoals het openhalen van de vloer waarin de vloerverwarming ligt, is hierbij niet per se noodzakelijk.

Op dit punt verschilt een moderne lekdetectie van de aanpak die men vroeger hanteerde. Toen was het juist heel normaal om de vloer open te breken op de plek waar de afwerklaag bol kwam te staan. Groot nadeel hiervan is dat er vaak een groter deel dan nodig van de vloer geopend wordt. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor installatiebedrijven

Bij de oprichting van een installatiebedrijf is het cruciaal de juiste verzekeringen af te sluiten. Een foutje kan immers iedereen overkomen, zelfs wanneer je al jaren ervaring hebt als installateur. Met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat de kosten die voortkomen uit de ontstane schade door zo’n fout voor eigen rekening komen. Dat laatste is zeer ongewenst, daar het de financiële stabiliteit van de organisatie in gevaar kan brengen. Claims bij een ernstige vochtschade aan een woning kunnen immers al snel flink oplopen.

Kijk de polisvoorwaarden van je lopende verzekering nog eens na, om te zien welke dekking geboden wordt in het geval van een lekkage aan de vloerverwarming of cv-ketel. Zorg ervoor dat vooraf vastgesteld wordt of de lekkage daadwerkelijk is veroorzaakt door handelen van jouw installatiebedrijf. Mogelijk blijkt na een lekdetectie dat de oorzaak elders ligt. In zo’n geval dient de bewoner de kosten bij diens verzekeraar te declareren.