fbpx
Artikel

Met een nieuw offensief wil het kabinet de oplopende personeelstekorten in technische sectoren terugdringen. De aanpak van het kabinet bestaat uit zes stappen.  

De eerste stap is betere voorlichting aan kinderen en jongeren over de mogelijkheden van een carrière in de techniek. De komende jaren worden bijvoorbeeld 3500 klassen in het basisonderwijs bezocht door technici die kinderen vertellen over hun vak. Tevens wordt geld vrijgemaakt dat scholen naar eigen inzicht kunnen inzetten voor het stimuleren van de interesse van scholieren in techniek. In totaal is hier 18,7 miljoen euro voor beschikbaar. Van Bijsterveldt: “Techniek heeft vaak onterecht een slecht imago. We gaan nu kinderen in gesprek brengen met enthousiaste technici, we nemen ze mee op excursies naar bedrijven.”

 

Technologieroute

De volgende stap is het verbeteren en aantrekkelijker maken van techniekonderwijs. Er worden vernieuwende en aansprekende vormen van technisch onderwijs geïntroduceerd, zoals de Technologieroute. Deze leerroute biedt mavo maar ook potentiële havoleerlingen met een voorliefde voor techniek de kans om al vroeg technische praktijkvakken te volgen. Via aansluitende praktijkgerichte opleidingen op vmbo en mbo kunnen deze leerlingen dan uiteindelijk een hbo diploma halen. Hiermee samen hangt stap drie van het kabinetsplan: het verbeteren van de arbeidsmarktrelevantie van opleidingen. Er komt in het mbo meer ruimte voor opleidingen in de techniek terwijl populaire opleidingen met beperkt arbeidsmarktperspectief worden geremd in hun groei.

 

Samenwerking met bedrijven

Voor een grotere toestroom in de techniek is samenwerking met het bedrijfsleven onontbeerlijk. Stap 4 van het kabinetsplan richt zich hierop. Er komt bijvoorbeeld 20 miljoen beschikbaar voor ‘Centers of Expertise’ in het hbo. Het streven is dat er in ieder geval voor iedere topsector zo’n centrum komt. Onderwijsinstellingen en bedrijven die innovatieve ideeën hebben voor technisch onderwijs kunnen binnen het project Toptechniek in bedrijf financiering vragen.

 

Behoud in sector

Cruciaal is ook dat technici in de sector blijven werken, dat ze doorwerken tot aan het pensioen en dat ook zij-instromers kiezen voor techniek. Het bedrijfsleven is zich bewust van de eigen verantwoordelijkheid hierin, constateert het kabinet met instemming. Aanvullend stimuleert het kabinet via het Vitaliteitpakket, dat per 1 januari in werking treedt, dat bedrijven op diverse manieren werknemers aantrekken en behouden. Dit is onderdeel van stap 5.

 

Sociale innovatie

In het verlengde hiervan ligt stap 6: het kabinet zet in op sociale innovatie. Branches die een cultuuromslag starten gericht op gezond, vitaal en productief werken komen in aanmerking voor ondersteuning.

 

Klik hier voor de documenten die horen bij de kabinetsplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.