fbpx
Artikel

Abonnement op ontzorging

In 2011, middenin de recessie, nam Leon Brekelmans Installatietechniek De Jong over. Brekelmans miste het gewenste opleidingsniveau bij de zittende medewerkers. Bovendien voelde hij weinig voor het intekenen op aanbestedingen, waar het bedrijf veel energie in stak. Een ingrijpende reorganisatie volgde.

Het 120 jaar oude installatiebedrijf ging zich onderscheiden met kennis van zaken en profileren met maandabonnementen om klanten volledig te ontzorgen. “Als er 16 installatiebedrijven rekenen aan een offerte voor een aanbesteding, is je scoringskans zo goed als nihil. De rekentijd is op voorhand in te delen bij de faalkosten want je wordt niet op kennis beoordeeld maar op prijs, ook al scheelt dat soms maar 50 euro. Ik ben van mening dat dit bedrijf meer waard is dan 50 euro.”

Invloed op faalkosten

Sinds Leon Brekelmans in 2011 Installatietechniek De Jong overnam, is er veel veranderd intern. Brekelmans schudde de medewerkers wakker en ging op zoek naar nieuwe markten en nieuwe contractvormen: “Wij gaan nog maar héél selectief mee in aanbestedingen en prijsaanvragen. Als kennisbedrijf willen we klanten volledig ontzorgen, met een turnkey-oplevering en een vaste maandprijs. Het liefst trekken we complete opdrachten naar ons toe, inclusief bouwkundige ingrepen, regeltechniek en beheer op afstand. Korte lijnen, strakke planningen… pas dán heb je echt invloed op faalkosten.”

Totaalinstallateur

Het in 1895 door Philip de Jong opgerichte installatiebedrijf in Apeldoorn is anno 2015 een typische totaalinstallateur. De hoofdmoot aan opdrachten bestaat uit w- en e-installaties, met hart voor duurzaamheid, biomassa-installaties en PV-panelen, en speciale belangstelling voor het ambachtelijk zink- en loodwerk. De organisatie die Brekelmans in 2011 overnam, voldeed echter niet aan het niveau dat hij beoogde. Brekelmans stelde een team samen van 11 medewerkers. Van het oude personeelsbestand bleven vier mensen over. Daarnaast trok hij zes nieuwe mensen aan en investeerde hij flink in het kennisniveau: “We zijn twee keer met drie mensen in Oostenrijk op cursus geweest, en een keer in België, om kennis op te doen over biomassainstallaties. Verder hebben we twee mensen opgeleid voor het werken aan metalen daken en goten van monumentale panden. Mijn personeel moet minimaal niveau 3 hebben. Ik wil dat ze technische oplossingen zelf bedenken en kunnen motiveren.”

Apenheul

Meedenken en adviseren probeert Brekelmans tot kunst te verheffen. Voorbeelden genoeg. Neem nou De Apenheul – voor wie Installatietechniek De Jong een van de preferred suppliers is. De Apenheul wilde stalen warmtewanden voor een quarantainegebouw van de apen. Vloerverwarming was vanwege de uitwerpselen geen optie. Zo’n opdracht hadden de mannen van Brekelmans natuurlijk nog nooit gedaan. Het was een uitdaging, want de aapjes mogen zich niet branden aan heet staal. Brekelmans kwam met een nogal aparte oplossing om leidingen te frezen in fermacelplaten, waar vervolgens een dunne stalen plaat tegenaan werd geperst om de wand af te sluiten. Momenteel wordt deze oplossing getest bij De Apenheul. De wanden kunnen worden aangesloten op een biomassainstallatie. Brekelmans: “Geen fabrikant kan het maken. Wij doen dat zelf. Afwijken van de standaard, daar zijn we sterk in.”

Abonnementen

Voor het bedrijf United Distributie werd het energielabel opgewaardeerd van D naar A++++ met de plaatsing van LED-verlichting en zonnepanelen en met de vervanging van de oude CV-installatie door een biomassa-installatie. United Distributie krijgt nu elke maand een vaste rekening voor onderhoud, energievoorziening, service en storingen. Aan het eind van het jaar vindt de eindafrekening plaats op basis van verbruikte energie en wordt het maandbedrag voor het jaar daarop vastgesteld. Brekelmans: “We willen klanten binden met ontzorging. Een nieuw businessmodel is dus gewenst. We hebben nu een aantal installaties draaien met een abonnement. Dat moeten er veel meer worden. Het risico op extra storingsbezoeken is geheel voor ons. Als wij er tien keer in een jaar naartoe moeten, is dat ons probleem. Zo worden we getriggerd om goede installaties te leveren.”

Tekst: Ton Verheijen, foto: Koos Groenewold

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 8-2015. Klik hier voor een (proef)abonnement.