fbpx
Artikel

Bij de renovatie van 280 portiekflats in Arnhem worden verouderde geisers en gashaarden vervangen door combiketels en ‘ademende radiatoren’.  

Door een ruimtebesparende ventilatie- en verwarmingsoplossing te installeren, kunnen de flats in tien dagen zonder grof uitvoeringsgeweld toekomstbestendig en energiezuinig worden gemaakt.

 

De Arnhemse portiekflats aan de Voetiuslaan en de Johan de Witlaan dateren uit het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw en vallen met huurprijzen van gemiddeld 325-350 euro in de sociale huursector. In veel steden vallen deze veelal slecht geïsoleerde en slecht geventileerde panden ten prooi aan de slopershamer. Woningstichting Volkshuisvesting Arnhem kiest voor renovatie op basis van de Trias Energetica: isoleren door dubbel glas, verbeteren door installatie van HR-ketels, en vernieuwen door een compacte radiator te plaatsen die verwarmt en ventileert. De ‘ademende radiatoren’ zijn geleverd door Jaga.

 

Ketel

Enkel glas, een oude geiser in de keuken en een gashaard voor de verwarming in de woonkamer. Naast energieslurpers, een situatie die in deze tijd niet meer voldoet aan de veiligheids- en comforteisen, zo oordeelt de woningstichting. De woon- en de slaapkamer krijgen dubbele beglazing omdat ook een deel van de kozijnen zodanig slecht was, dat ze vervangen moest worden. De geiser met open verbrandingssysteem wordt vervangen door een compacte combiketel van Intergas met een gesloten verbrandingssysteem. Deze levert warm water, met een capaciteit van 6,5 liter per minuut tegenover de 2 liter per minuut van de oude geiser. Het is installatiebedrijf Kemkens uit Oss gelukt om de bestaande rookgasafvoeren te gebruiken om de combiketels op aan te sluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.