
“De verwachtingen voor 2017 zijn goed”, aldus Richard Koelman van installatiebedrijf INCO. “We zijn met mooie projecten en ontwikkelingen bezig.” Het klinkt bijna te onbezorgd om waar te zijn, maar na jaren van kommer en kwel heeft INCO het lek boven. Koelman: “Als het fundament stabiel is, kan om half vijf de computer uit.”
Gekke dingen? Het heeft er alle schijn van dat er bij het Alkmaarse installatiebedrijf INCO geen gekke dingen gebeuren. Een gesprek met directeur Richard Koelman gaat over ‘rust en overzicht’. Waar hoor je dat nog? Bouwen aan de bedrijfsstrategie doet INCO al jaren weloverwogen, stapje voor stapje, zonder rare bokkensprongen. Ook nu, terwijl er veel nieuwe aanvragen binnenkomen, past een stormachtige expansie het bedrijf totaal niet. Gecontroleerd groeien is het devies. Deze behoudendheid heeft natuurlijk ook te maken met de situatie op de arbeidsmarkt. Bij INCO, een erkend leerbedrijf, is plek voor mensen met drive en capaciteiten. Momenteel staan er zes open vacatures op de website. “Eerlijk gezegd kan ik veel meer mensen aannemen, maar het aanbod is mager”, zegt Koelman. “Ik kan ook loodgieters, cv-monteurs, klimaattechnici en elektromonteurs plaatsen. We zoeken via uitzendbureau’s, het UWV, OTIB en ons eigen personeel.” Als er goed personeel kan worden gevonden, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een paar vette jaren.
Rolverdeling directie
Richard Koelman studeerde HTS Werktuigbouwkunde en volgde daarna een cursus bedrijfskunde. Hij werkte bij Kropman in de binnendienst en vervolgens bij de Verkaart Groep als bedrijfsleider. In 2009 ging hij bij INCO aan de slag: “Ik werd verantwoordelijk voor het nieuwe bedrijfsonderdeel INCO Klimaat. De crisis begon net, dus hoe groot kon deze uitdaging zijn?” Nou, enorm. Een uitdaging van welhaast apocalyptische omvang. Koelman: “De eerste jaren was ik fulltime bezig met acquisitie, opdrachten binnenhalen en mensen aan het werk houden. Langzaam veranderde dat. Toen in 2013 de opdrachten voor klimaatinstallaties makkelijker binnenkwamen en we wat meer vooruit konden plannen, besloten we als directie dat ik uit de waan van de dag zou stappen. Ik kreeg de ruimte om me volledig te richten op organisatorische verbeterslagen rond ‘efficiënte werkprocessen’ en ‘de juiste man op de juiste plaats’.”
Computer uit

Koelman ging de werkprocessen doorlichten voor betere afstemming van taken en verantwoordelijkheden: “Het fundament moest stabiel worden. Minder ad hoc, minder brandjes blussen, betere overdracht. Niet de ene keer twee mensen voor werkoverdracht en de andere keer nul.” Er werd een ISO 9001/VCA-certificaat binnen-gehaald voor kwaliteitsborging en klanttevredenheid. Koelman: “Als je zulke zaken goed hebt geregeld, kan om half vijf de computer uit. Rust. Overzicht. Je weet waar je staat.” Ook het personeelsvraagstuk werd aangesneden. Met Westfriese nuchterheid: “Als je weet wat mensen willen, kun je bijsturen.” Alle medewerkers kregen een zogenaamd ‘Dantefactor Kompas’ aangeboden, een vragenlijst over werkplezier, effectiviteit en tevredenheid. Het sluit allemaal aan op de doelstelling van het bedrijf om kwaliteit te leveren en opdrachtgevers aan de voorkant van een project te adviseren over de beste keuzes. Koelman legt uit: “We zien de markt veranderen. Aan duurzaamheid kunnen wij als installateur een grotere bijdrage leveren als we kunnen meedenken in een vroeg stadium. Ook voor aannemers is dat belangrijk. Zij vinden het lastig om de steeds complexere installaties te snappen. Als het even kan, gaan wij met de aannemer mee naar de opdrachtgever.”
265 hotelkamers
Toen in 2015 INCO Elektro werd opgericht, werden er ‘totaalpakketten’ aangeboden. Een mooie referentie is het Barbizon Palace Hotel in Amsterdam, waar 265 hotelkamers moesten worden gerenoveerd. Een opdracht uit het boekje. Koelman: “Daar hebben we eerst een presentatie gegeven over onze visie op logistieke inrichting en energetische optimalisatie. Vervolgens hebben we in vier maanden tijd de riolering en het ketelhuis vervangen en alle kamers voorzien van sanitair, verwarming, koeling, elektra en meet- en regeltechniek. Barbizon heeft trouwens niet al onze adviezen overgenomen. Wij stelden warmteterugwinning in de luchtbehandeling voor, in combinatie met een kleiner ketelvermogen – een investering voor de langere termijn. Maar hun luchtbehandelingskasten waren nog niet aan vervanging toe.” De visie van INCO is eenvoudig samen te vatten: ‘doen wat je belooft’. Hoe simpel ook, beloftes nakomen vraagt om inzicht en (zelf)kennis, zeker als je duurzame installaties wilt bouwen. Koelman: “Je hebt echt niet zomaar een offerte. De klant kan kiezen voor zonneboilers, warmtepompen, balansventilatie, pv-panelen en regeltechniek. Optimaliseren is de grote uitdaging. Het doorrekenen is veel moeilijker dan bij een traditionele installatie. Om een simpele belofte te kunnen doen, moet je organisatie dik in orde zijn. Maar goed, ik heb nu wel het gevoel dat we in control zijn. De verwachtingen voor 2017 zijn goed. De orderportefeuille is gevuld. Personeel en management zijn gemotiveerd. We zijn met veel mooie projecten en ontwikkelingen bezig. Nu kunnen we gecontroleerd groeien.”