fbpx
Artikel

Alles voor een veilige bouwplaats

veilige bouwplaats

Bouwplaatsen vereisen een speciaal soort zorg om veilig en efficiënt te blijven. Gezien het aantal mensen, voertuigen en gereedschappen die voortdurend in beweging zijn op de bouwplaats, kan het snel misgaan. Een bouwplaats is een chaotische omgeving met veel potentiële gevaren. Het is essentieel om checklists en procedures te hebben om ervoor te zorgen dat iedereen aan het eind van de dag veilig naar huis gaat. Veiligheid in de bouw begint met planning, maar eindigt nooit. Lees hier over oplossingen voor veiligheid in de bouw om het team tijdens elke fase van de werkzaamheden te beschermen.

Vereisten voor een veilige bouwplaats

Er zijn veel gevaren op een bouwplaats. Om het team te beschermen en de bouwplaats veilig te houden, moet je een grondig inzicht hebben in deze risico’s en in wat er gedaan kan worden om ze te beperken. Speciale aandacht moet worden besteed aan elke machine of proces dat lichamelijk letsel kan veroorzaken als het niet correct wordt gebruikt. Zorg er altijd voor dat je over de juiste veiligheidsuitrusting beschikt en weet hoe je deze correct moet gebruiken, bij AIC kan je veel van dit soort uitrusting vinden. Enkele van de meest voorkomende gevaren op een bouwplaats zijn vallen, elektrocutie, brand, lawaai en hoofdletsel.

Leuningen en valbeveiliging

Als de bouw zich naar binnen verplaatst, moet je de veiligheidsstrategieën aanpassen om werknemers te beschermen tegen vallen. Een werknemer op een werk van twee verdiepingen heeft een vangnet, een valbeveiligingssysteem of een veiligheidsharnas nodig. In een hoogbouwproject hebben werknemers van boven tot onder valbescherming nodig. Elektrocutie is ook een risico bij werkzaamheden binnenshuis. Afgesneden schakelaars, GFI-aansluitingen en goede bedrading verminderen het risico op een ongeval, maar het blijft belangrijk om werknemers uit de buurt te houden van bronnen met elektrische stroom. Elektrische risico’s kunnen worden geminimaliseerd door stroombronnen achter afscheidingen te houden.

Verlichting voor bouwplaatsen

Bouwverlichting kopen is essentieel voor een veilige werkplek, bouwvakkers brengen namelijk veel tijd door in het donker. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral wanneer ze rond zware apparatuur of in kleine ruimtes werken. Het is belangrijk dat er voldoende verlichting is om ongelukken en verwondingen te voorkomen. Zorg voor de juiste verlichting voor looppaden, paden en gebieden waar werknemers de meeste tijd doorbrengen. Alle werknemers moeten ervoor zorgen dat hun helmen de juiste verlichting hebben. Je kan ook verlichting installeren op steigers. Dit zorgt ervoor dat iedereen de juiste hoeveelheid licht heeft om efficiënt te werken.