
Bewonersgedrag bepaalt voor 40% het energieverbruik van een woning. Toch ligt de nadruk bij besparende maatregelen meestal niet op de bewoners. MijnGroeneApp brengt daar verandering in.
MijnGroeneApp kijkt niet alleen naar de bouwkundige en installatietechnische component van de energierekening, maar ook naar bewonersgedrag. Installateurs kunnen aanhaken als adviseur en inlogcodes kopen voor klanten.
Gemiddelden
Gebouwgebonden energieverbuik, energielabels en EPC-waarden, het zegt een bewoner meestal niets. Volgens Anton Sinke van SamenGroen, de organisatie achter de app, is er te weinig aandacht geweest voor de mens en zijn huiselijke gewoontes. En dat terwijl het energieverbruik van een woning voor gemiddeld 40% wordt bepaald door bewonersgedrag. “Let wel: die 40% is ook maar weer een gemiddelde”, zegt Anton Sinke. “Waar het om gaat: op veel besparingswebsites worden gemiddelde getallen gegeven. Ook wordt maar niet ingezien dat bij samengestelde maatregelen de rendementen omlaag gaan. Daardoor ontstaan vaak te hoge verwachtingen.”
Maatwerk
Om bewoners een maatwerkadvies te geven voor energiebesparing, heeft SamenGroen een app ontwikkeld die bewust ook déze component meeneemt: MijnGroeneApp. De bewoner kan in deze app allerlei gegevens over zijn huis invoeren. Het begint met het elektra- en gasverbruik, eventuele aan het net teruggeleverde kilowatturen, kenmerken van de woning en samenstelling van het gezin. Direct geeft de app adviezen over te nemen maatregelen, wat deze opleveren en in hoeveel tijd de investering is terugverdiend. Daarna kan een woning tot op detailniveau worden ingevoerd voor een nauwkeuriger resultaat en dito adviezen. De rekenkundige input voor de app wordt gecontroleerd door Nieman Raadgevende Ingenieurs.
Leveranciers en bouwpartijen
De basis-app is gratis, maar de makers richten zich niet alleen op particulieren. Zo kunnen leveranciers van apparatuur meedoen en hun producten aanmelden. Wanneer iemand advies krijgt om te investeren in een zonneboiler, is dat productonafhankelijk, maar klikt hij de link aan voor meer informatie, dan krijgt hij een overzicht van leveranciers. Bouwpartijen zoals installateurs kunnen voor 1250 euro per jaar een licentie kopen waarmee het bedrijf als adviserende en/of uitvoerende partij wordt genoemd in de app. Daarnaast kan een installateur inlogcodes kopen en verstrekken aan klanten. Daarmee kunnen vooraf adviezen worden gegeven en ook goede voorspellingen worden gedaan over de energierekening. Sinke: “Een bewoner die de inlogcode activeert, geeft daarmee ook aan het goed te vinden dat een installateur meekijkt met die gegevens. We moeten als sector snappen dat het belangrijk is om te monitoren. Op die manier zullen er ook nieuwe inzichten ontstaan, en nieuwe producten.”
App bekijken
De app is het best te bekijken op een tablet. Te downloaden in de App Store voor de iPad en in de Google Play Store voor Android-toestellen. Een webversie met tip voor gebruik via de browser, is beschikbaar op www.mijngroeneapp.nl.
Tekst: Paul Diersen, foto’s: MijnGroeneApp