Ga naar hoofdinhoud

Apps banen weg door Wkb-jungle

Zie je als een berg op tegen de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen? Extra administratie, lastige materie … Waar haal je de tijd vandaan om aan de nieuwe regels te voldoen? Gelukkig zijn er apps die je door de Wkb-jungle kunnen leiden. We stellen drie aanbieders voor.

Vanaf 1 januari 2024 is de kwaliteit van het werk leidend. Met de Wkb wordt de bewijslast omgedraaid en bij de installateur of bouwer neergelegd. Die moet aantonen hoe de klus is uitgevoerd en welke kwaliteit er is geleverd. Dat doe je door een consumentendossier op te bouwen. Met daarin allerlei documentatie, klantafspraken en foto’s. Moet je voor een bouwproject een vergunning aanvragen, dan laat je dit dossier controleren door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Allemaal extra werk inderdaad, waar je helaas niet onderuit komt. Daarom zijn de apps van Homigo, RAPP.nl en Apexion (BKapp) een uitkomst. Gericht op de zelfstandige die kleine klussen doet bieden ze een hapklare structuur waarmee je op een simpele manier voldoet aan de wet. Hoe? Een introductie.

Log in om verder te lezen. Premium-artikelen lees je al vanaf €6,38 per maand.

1. Homigo

App-ontwikkelaar Homigo heeft de Wkb-module samen met kwaliteitsborger PlanGarant ontwikkeld. Met deze app voldoe je in drie stappen aan de Wkb. Allereerst selecteer je het type project. Dat doe je door een bijpassend sjabloon aan te vinken. Afhankelijk van het type project beantwoord je een vragenlijst. “In deze lijst wordt niets over het hoofd gezien”, verzekert Homigo directeur Nicolas Morgan. “Je kunt dus niks vergeten.” Daarna vink je op basis van de vragen een to do-lijst af waaraan het project moet voldoen. Zo’n to do kan zijn: foto’s maken van een aangebrachte isolatie of aangelegde waterleidingen. Gekoppeld aan de checklist kun je taken formuleren en eventueel toewijzen aan iemand met wie je in het project samenwerkt. Per taak is het mogelijk documentatie en foto’s te uploaden. De gebruiker bepaalt of de klant bepaalde bewijslast kan inzien. Die ligt op een centrale plek vast in de app. Altijd makkelijk te controleren door de klant, maar net zo goed door de kwaliteitsborger.

2. RAPP

De Renovatie App of kortweg RAPP is specifiek bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de renovatiesector. Met RAPP kun je namelijk een renovatieproject inventariseren, bewijslast vastleggen en rapporteren. De bewijslast verzamel je door foto’s te maken van de werkzaamheden – die centraal worden opgeslagen – en daar bepaalde labels aan te hangen. Die labels, zichtbaar in de foto, hebben elk een andere kleur, afhankelijk van de taak die is verricht. Label en foto worden onderscheiden qua ruimte waar je werkzaam bent geweest en per bouwdeel/component. Dezelfde werkwijze volg je bij een opname in of buiten een woning. Aan de hand daarvan worden meer-/minderwerklijsten en een prijsopgave gegenereerd in een offerte. Dit rapport stuur je naar je potentiële klant voor akkoord. Salesmanager Jan Frans de Boer van RAPP.nl: “Je krijgt alles in één rapport te zien zodra de werkzaamheden zijn afgerond. Dit rapport, waarin de klant ziet hoe de kwaliteit is geborgd, kun je dan weer aan de factuur toevoegen.”

3. BKapp

Volgens Apexion, ontwikkelaar van de BKapp, is het bijzondere van haar product dat bouwer en kwaliteitsborger dezelfde app gebruiken. Dit houdt in dat de vakman in deze app de bewijslast (documentatie, bouwtekeningen en foto’s) verzamelt, opslaat en communiceert met betrokkenen. De kwaliteitsborger controleert met deze bewijslast in dezelfde omgeving of het werk voldoet aan het plan, de wet (Bbl, Besluit bouwwerken leefomgeving) en het programma van eisen van de klant. “Deze alles-in-één oplossing heeft als voordeel dat je als bouwer een lijst krijgt van welke bewijslast precies nodig is om te voldoen aan de Wkb”, zegt Apexion-oprichter Flip van der Linden. “Klikken om data in te voeren, is tot een minimum beperkt. Een foto inladen of een onderaannemer voor een taak taggen, is zo makkelijk mogelijk gemaakt. Het klantdossier en het dossier bevoegd gezag (dossier dat aantoont dat het bouwwerk voldoet aan alle kwaliteitseisen van de Bbl, red.) worden automatisch opgebouwd aan de hand van de ingevoerde gegevens.” Zodra de kwaliteitsborger alle bewijslasten vanuit de app heeft goedgekeurd, wordt het dossier bevoegd gezag gegenereerd.

Tekst: Marcel van Rijnbach

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan