fbpx
Artikel

‘Badkamermarkt ploetert’

De verkoop van badkamers in Nederland zucht onder de bankencrisis, en de woningbouwmarkt die op slot zit. Toch zijn er lichtpuntjes: eenpersoonshuishoudens, appartementen en de huursector.  

Michel van Eekert van Buildsight presenteerde op de Badvak, de huisshow van groothandel Galvano, verontrustende cijfers over de woningmarkt voor 2012. In zijn voorspellingen gaan zelfs 50.000 nieuwbouwwoningen in 2012 zelfs ambitieus worden, en dat betekent een dieptepunt in meer dan 50 jaar.  Zo is de waarde van de opdrachten van architecten nog slechts 30 procent van wat het in 2007 is. Het niveau van de bouwvergunningen is in maart onder het niveau van gereedmeldingen gekomen, hetgeen volgens Eekert betekent dat orderportefeuilles opdrogen. “Momenteel ervaart 55 procent van de aannemers stagnatie van orders. Qua faillissementen zien we dat vooral de middelgrote aannemers –en daar zitten gerenomeerde namen tussen- de strijd hebben moeten staken.”

 

Kansen

Dit betekent in zijn ogen wel dat er een vergrote interesse is in de huurmarkt en appartementen voor eenpersoonshuishoudens. Deze markt kan in 2014 bijna een verdubbeling tegemoet zien ten opzichte van 2001. “Ook renovatie is een groeimarkt. De gemiddelde woning is 38 jaar oud, waarvan de helft voor 1975. Tot 2020 wordt 75 procent van deze woningvoorraad aangepakt. Naisolatiebedrijven verdrievoudigen hun omzet.” Duurzaamheid –hoe cliche dan ook- scoort, volgens Van Eekert. Deze markten bieden kansen. Ook wijst hij de badkamerdetaillisten op de milieuprestatienorm, die naast de energieprestatienorm in het nieuwe Bouwbesluit komt.

 

Klik hier voor nieuwsitem over Badvak.

 

Klik hier voor een fotoreportage van sanitairnoviteiten

 

In het juninummer van Installatie en Sanitair een reportage, en interview met Galvano directeur Mark van Hoof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.