fbpx
Artikel

Bedrijfsverzekeringen voor installateurs

bedrijfsverzekering installateurs

Bij de uitvoering van klussen voor opdrachtgevers loop je als installateur verschillende risico’s. Denk aan lichamelijk letsel wat je zelf oploopt, maar ook aan de schade die je per ongeluk aan andermans bezittingen kunt aanrichten. In geen enkele situatie wil je zelf voor de kosten opdraaien. Reden genoeg om je goed te verzekeren.

Neem de situatie waarbij je bij het inspecteren van de meterkast een dure vaas van een sokkel in de hal stoot. Een vaas zal in het ergste geval hooguit een paar duizend euro kosten. Maar zelf vergoeden? Liever niet.

De kosten vallen hoger uit, wanneer je letsel veroorzaakt aan anderen. Voldoende reden om je als installateur goed te beschermen tegen dergelijke bedrijfs- en beroepsrisico’s. Het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een van de opties die je hebt. Er zijn nog meer verzekeringen die je kunt overwegen. In dit artikel lees je er meer over. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor installateurs 

Met een zakelijke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, welke kortweg ook wel AVB-verzekering genoemd wordt, dek je de kosten die voortkomen uit schade veroorzaakt aan anderen (lichamelijk letsel) of aan andermans bezittingen. Voor installatiebedrijven met meerdere personeelsleden is een AVB-verzekering daarnaast interessant, omdat het letsel bij medewerkers dekt. Denk aan een werknemer die bij een ongeluk betrokken raakt tijdens diens werktijd en jou als werkgever hiervoor aansprakelijk stelt. De financiële gevolgen hiervan worden gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als werkgever zal je al snel aansprakelijk worden gesteld, ook door de rechter, daar je in veel gevallen invloed hebt op het voorkomen van bedrijfsongevallen. 

Ook schade aan spullen die je leent bij het uitvoeren van klussen wordt vergoed vanuit de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Schade aan jezelf of aan het eigen bedrijf wordt niet gedekt door deze zakelijke verzekering. Datzelfde geldt voor de schade veroorzaakt door roekeloos handelen, of schade waarbij opzet in het spel is. 

Zakelijke autoverzekering en inventarisverzekering  

Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn er meer verzekeringen die het overwegen waard zijn voor installateurs. Denk bijvoorbeeld ook aan zakelijke autoverzekering en een werkmaterieelverzekering. Als installateur ben je veel onderweg, waardoor een zakelijke auto onmisbaar is. Schaf je de auto op naam van je bedrijf aan, dan is een zakelijke autoverzekering verplicht om deze te mogen gebruiken. Houd er hierbij rekening mee, dat de spullen die je in de bedrijfswagen meeneemt niet verzekerd zijn met uitsluitend een zakelijke autoverzekering. Je hebt er een inventarisverzekering voor nodig. 

Een inventarisverzekering is niet altijd nodig. Ben je werkzaam als eenmanszaak in de installatietechniek en bewaar je het gereedschap en losse materialen in je eigen woning? In dat geval wordt de schade aan deze spullen mogelijk vergoed vanuit je persoonlijke inboedelverzekering. Er wordt niet altijd onderscheid gemaakt tussen een persoonlijke- en zakelijke inventaris, wanneer beiden in de woning bewaard worden. 

Werkmaterieelverzekering voor schade aan je gereedschap 

Gebruik je aggregaten en ander duur gereedschap bij de uitvoering van je werkzaamheden? In dat geval is een werkmaterieelverzekering aan te raden. Deze verzekering dekt de schade aan of het repareren van het werkmateriaal. Zonder een dergelijke verzekering kunnen de kosten bij het herstel van schade aan gereedschap al snel fors oplopen. In het ergste geval brengt dit de bestaanszekerheid van het installatiebedrijf in gevaar. Een goede verzekering helpt het je te voorkomen. 

Andere zakelijke verzekeringen die je zou kunnen overwegen als installateur zijn een rechtsbijstandverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Voor die laatste geldt dat men verwacht begin 2024 een wetsvoorstel in te dienen om deze verzekering verplicht te maken voor zelfstandigen. Niet alleen voor zelfstandig installateurs, maar voor zelfstandigen in algemene zin. Vooralsnog iets minder relevant voor installatiebedrijven is een cyberverzekering. Maakt jouw organisatie gebruik van een groot aantal IT-systemen voor bijvoorbeeld de administratie? In dat geval kan zo’n cyberverzekering interessant worden.