fbpx
Artikel

Je bent als ondernemer werkzaam op het gebied van de installatie van verwarming, ventilatie en/of airconditioning. Wellicht heb je een eenmanszaak of een onderneming met personeel in dienst. Dan is een aantal zaken van belang. Want wat als je als zelfstandig ondernemer ziek wordt en hierdoor tijdelijk of zelfs helemaal arbeidsongeschikt raakt? En wat te doen na een aanrijding of bedrijfsongeval?

In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke verzekeringen die je als ondernemer in de installatietechniek niet mag missen. Daarnaast zijn er voor werkgevers een aantal verplichtingen die niet altijd bekend zijn. Je kunt hierdoor in de financiële problemen komen. Daarom is het belangrijk je altijd goed te laten informeren over verzekeringen.

Wettelijke verplichting: verzekering voor verkeersongeval

Deze verplichting is niet met zoveel woorden te vinden in het Burgerlijk Wetboek of een andere wet. Maar wist je dat je als ondernemer verplicht bent een deugdelijke verzekering af te sluiten tegen letselschade van je personeel door een verkeersongeval? Heb je deze verzekering niet, dan kan het zomaar zijn dat je een letselschade advocaat voor de deur heeft staan met een letselschadeclaim. Deze claim kan enorm oplopen, zeker als de betreffende installatiemonteur arbeidsongeschikt is geraakt door het verkeersongeval.

De verplichting om je als ondernemer te verzekeren voor een verkeersongeval van je personeel is te vinden in de jurisprudentie. Het is namelijk de Hoge Raad die heeft uitgemaakt dat werkgevers personeel goed dienen te verzekeren voor schade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd. Daarbij verwijst de Hoge Raad naar het “goed werkgeverschap” uit artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek.

Verzekeraars bieden voor deze verplichting een WEGAM of WEGAS-verzekering aan. Overkomt een medewerker dan onder werktijd een verkeersongeval, dan vergoedt de schadeverzekeraar de schade die de medewerker lijdt. Zo voorkom je een aansprakelijk stellen van bijvoorbeeld een letselschade advocaat uit Amsterdam na een ongeluk in onze hoofdstad.

Verzekering tegen letselschade door bedrijfsongeval

Een andere belangrijke verzekering voor jou als ondernemer van een installatiebedrijf is de aansprakelijkheidsverzekering. Want jij en je medewerkers doen mooi werk, maar aan ieder werk kleven gevaren. Bijvoorbeeld een val van een trap of ladder, een ondeugdelijke machine of een gladde vloer. De kans op letsel op het werk is wellicht niet heel groot, maar als het fout gaat, kan de schade enorm oplopen. Een goede aansprakelijkheidsverzekering is dan ook noodzakelijk.

Overkomt een installatiemonteur een bedrijfsongeval en lijdt hij hierdoor letsel, dan ben je als werkgever vaak aansprakelijk voor de schade die deze persoon oploopt. Deze schade kan enorm toenemen, bijvoorbeeld als gevolg van loonschade door arbeidsongeschiktheid. Niet alleen dien je in dit geval 2 jaar lang het salaris door te betalen, je bent ook gehouden het totale verlies aan verdienvermogen te voldoen. Dit kan je heel veel geld kosten. 

Niet alleen het loon dien je als werkgever door te betalen, ook alle andere schadeposten, zoals een hulp in het huishouden, onderhoudskosten van het huis en de tuin en alle medische kosten die niet vergoed worden vanuit de zorgverzekeraar. Deze zal overigens regres op je halen. Vandaar dat een goede aansprakelijkheidsverzekering nodig is.

Ben je ondernemer in de installatietechniek? Vraag dan altijd advies over je verzekeringen, om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.