fbpx
Artikel
voordelen warmtepomp

De vraag naar energiezuinige cv-ketels en bijvoorbeeld warmtepompen is de laatste jaren fors toegenomen; huishoudens zoeken massaal naar mogelijkheden om hun energieverbruik terug te dringen. Niet alleen het door de installateur laten plaatsen van een nieuwe warmtepomp is populair. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld het verbeteren van de muurisolatie, om zo een groter deel van de warmte in huis te kunnen houden. De combinatie van beide factoren maakt dat het energieverbruik afneemt. Dit artikel zet de voornaamste voordelen van een warmtepomp op een rij. Deel ze met jouw klanten, wanneer zij informeren naar het nut van een dergelijke oplossing binnen hun woning. 

Lager energieverbruik in combinatie met vloerverwarming

Vaak wordt de installateur bij de keuze voor een warmtepomp gevraagd om vloerverwarming in huis aan te leggen. De combinatie maakt dat ruimtes binnen woningen of bedrijfspanden op zeer efficiënte wijze verwarmd kunnen worden. Vloerverwarming is veel duurzamer dan het gebruik van klassieke radiatoren aan de rand van kamers. Het geldt in het bijzonder voor afnemers die de door de installateur aangesloten warmtepomp en vloerverwarming combineren met een optimalisatie van hun vloerisolatie. Concreet betekent dat laatste bijvoorbeeld het aanbrengen van een isolerende laag in de kruipruimte onder de vloer. Het helpt te voorkomen dat koude lucht vanuit de grond omhoog de woning in kan trekken. Dit zorgt voor een verslechtering van het wooncomfort en leidt tot hogere energiekosten. 

Duurzaam verwarmen met zonnepanelen

Voor installatiebedrijven is het interessant om hun dienstverlening uit te breiden. Bied niet alleen een warmtepomp of bijvoorbeeld zonneboiler aan, maar combineer dit met het aanbieden van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit maakt dat de terugverdientijd ervan afneemt. Daarbij hebben afnemers vaak de mogelijkheid gebruik te maken van subsidieregelingen binnen hun gemeente. Zoek samen met de klant uit welke mogelijkheden hij of zij heeft om de kosten behorend bij een investering in een verduurzaming van hun woning in kaart te brengen. Met zonnepanelen is het mogelijk een woning of bedrijfspand zeer goedkoop te verwarmen; het netto verbruik van grijze stroom op jaarbasis zal laag zijn.

Advies over onderhoudskosten bij een warmtepomp

Wanneer consumenten de aanschaf van een warmtepomp overwegen, zal een van hun vragen gaan over de onderhoudskosten die deze apparaten met zich meebrengen. Over het algemeen geldt dat de onderhoudskosten van een warmtepomp lager liggen, dan die van veel cv-ketels. Het geldt met name voor de warmtepompen die de warmte uit de lucht absorberen, om dit te gebruiken voor het verwarmen van de binnenkomende schone luchtstroom. Kiest de consument voor een warmtepomp die de warmte uit de grond haalt, dan leidt dit vaak tot hogere onderhoudskosten. Het kan een reden zijn om dergelijke modellen warmtepompen initieel af te raden aan de consument.