fbpx
Artikel

Het opknappen van 246 huurwoningen tot passiefhuis in Roosendaal is het grootste renovatieproject volgens het passiefhuis-principe. Het verwarmingsconcept bestaat uit een beperkt aantal radiatoren en naverwarming van ventilatielucht via het gebalanceerde ventilatiesysteem Het plan is in twee delen verdeeld. In de ene helft van de huizen worden onder regie van toeleverancier Brink Climate System de nieuwe technische installaties aangebracht en veranderd, in de andere bouwstroom is J.E. StorkAir verantwoordelijk voor de aanpassingen.  Het eerstgenoemde projectdeel van Brink heeft de Passief Bouw Award gewonnen.

 

De grootste energiewinst in het passiefhuis zit ‘m in de zeer goede isolatie door isolatiematerialen met Rc-waarde tot 10 te gebruiken. Dat is zo’n vier keer hoger dan huidige nieuwbouwwoningen die een spouwisolatie met een Rc-waarde van gemiddeld 3,5 hebben. De warmtevraag wordt verder beperkt door het energieverlies door ventilatie fors te beperken. Gebalanceerde ventilatie met een wtw-unit is daarom verplicht in het passiefhuis. Doordat de warmtevraag zeer laag is wordt het huidige verwarmingsysteem fors uitgekleed door een deel van de radiatoren te verwijderen. Overigens kunnen bewoners ervoor kiezen om ook via het gebalanceerde ventilatiesysteem (deels) te verwarmen. In het toevoerkanaal is een verwarmingbatterij geplaatst, waardoor de toevoerlucht –naar alle vertrekken- wordt verwarmd.

 

Kwaliteitseisen

De woningcorporatie heeft de twee installatiepartijen, Brink/ Kempair en J.E StorkAir, wel strenge kwaliteitseisen opgelegd. In een deel van de woningen staat een speciaal alles-in-één passiefhuis-toestel van Brink te staan, met een ingebouwde cv-ketel (van Intergas), zonneboiler en naverwarmer. De WTW-unit Renovent kan bovenop het passiefhuistoestel worden geplaatst, of zoals in Roosendaal, er naast vanwege hoogtegebrek. “De cv-ketel levert maximaal 3,5 kW,” zegt directeur Mark Lammers van installatiebedrijf Kempair. Die warmte kan ook via de ingebouwde verwarmingsbatterij op ventilatielucht worden overgedragen.

 

J.E.  StorkAir

In het andere deelplan met 110 woningen is onder supervisie van J.E. StorkAir de technische installatie geplaatst door Feenstra Verwarming en Bacol Ventilatie. Projectleider Jerôme Corba van J.E. StorkAir. “Wij  hebben het allemaal zelf geengineerd.” Naast de WTW-unit WHR-930 uit eigen stal is er gekozen voor een zonneboiler van Atag (200 liter) en aangepaste HR-ketel van van Intergas. De zonneboiler wordt alleen gebruikt voor warmtapwater en niet om de woning te verwarmen, zoals bij het Brink-toestel. “Vanwege de hoge opbrengst van de zonneboiler, het geringe energieverbruik van de WTW-unit en zuinige HR-ketel Kombi-Kompakt HRE is ons installatieconcept nog iets energiezuiniger.” Doordat de zonnecollectoren niet voor verwarming worden ingezet, kon de regeling heel eenvoudig blijven. Een modulerende thermostaat van Honeywell stuurt de cv-ketel en via een extra knopje kunnen bewoners de naverwarmer voor ventilatielucht aanzetten.

 

Tekst: Richard Mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.