fbpx
Artikel

Een onhandige installatiefout, een verkeerde berekening of een klant die struikelt over je werktuig: een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is dus handig om te zorgen dat je goed weet welke aansprakelijkheidsrisico’s jij loopt. Zowel voor eenmanszaken als grote bedrijven is het verstandig om de juiste verzekeringen af te sluiten. Hoe vind je de juiste verzekering voor jouw situatie?

Beroepsaansprakelijkheid

Een beroepsfout zorgt er vaak voor dat de klant of opdrachtgever financiële schade oploopt. Denk bijvoorbeeld aan het geven van verkeerd advies over het installeren van bepaalde leidingen in een appartementengebouw. Als hierdoor verkeerde installaties plaatsvinden en dit zuivere vermogensschade oplevert, is er een grote kans dat de klant je bedrijf hiervoor aansprakelijk stelt. Hierdoor kan het bedrijf een schadeclaim krijgen. Bij dit soort beroepsfouten kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hulp bieden.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geeft extra zekerheid op het moment dat jij of een medewerker een beroepsfout maakt. Ook als je een bedrijf hebt ingehuurd om te helpen met adviezen of berekeningen ben je verzekerd tegen eventuele financiële schade die zij gecreëerd hebben.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Een andere manier om je onderneming te verzekeren is door middel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee dek je je in voor fouten en ongelukken waar jij aansprakelijk voor bent. Struikelt jouw klant over gereedschap en breekt diegene haar of zijn pols? Als ze je bedrijf hiervoor aansprakelijk stellen, wordt dit in de meeste gevallen vergoed door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Het gaat hierbij dus niet om het financiële verlies dat een klant lijdt door verkeerde adviezen of berekeningen, maar om materiële of letselschade die gemaakt wordt door producten of diensten. Zowel jij als eventuele medewerkers zijn gedekt als je deze verzekering afsluit.

Wat kosten deze verzekeringen?

De kosten van een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn afhankelijk van meerdere factoren en verschillen natuurlijk per verzekeraar. Vooral het aantal medewerkers binnen een bedrijf en de werkzaamheden die je uitvoert hebben invloed op je premie. Als zzp’er is er namelijk minder kans op fouten dan bij een bedrijf met meer dan 20 werknemers.

Ook je brutoloon en jaaromzet worden meegenomen in het berekenen van je premie. Hoe hoger de omzet en je loon, hoe groter het bedrijf (meestal) is. Grote bedrijven hebben meer kans om fouten te maken en betalen daarom over het algemeen een hogere premie.

Veilig werken

Als installateur doe je er natuurlijk alles aan om zo precies en veilig mogelijk te werken. Toch zit een fout in een klein hoekje en kan het iedereen overkomen. Het is daarom handig om je bedrijf goed in te dekken tegen (beroeps)fouten. Zo creëer je een veilige werkomgeving voor jezelf en je werknemers.