
De invoering van het predicaat ‘Beste uit de Test’ door de Consumentenbond heeft ertoe geleid dat de installatiebranche nu vijf fabrikanten kent die dit predikaat mogen voeren. Door de richtlijnaanpassingen kunnen meerdere fabrikanten vanaf nu deze titel claimen.
De Consumentenbond test al jarenlang doorlopend cv-ketels, wanneer deze geïntroduceerd of vernieuwd worden. Naar aanleiding van de resultaten van 2009 was het enkel ATAG dat zich met de A244EC tot ranglijstaanvoerder kroonde, omdat de fabrikant het hoogste rapportcijfer scoorde. De Consumentenbond publiceerde toen geen formeel predicaat, maar enkel een ranglijst.
Nieuw: predicaten
In 2011 heeft de Consumentenbond echter besloten om met terugwerkende kracht bij al haar testen de producten die boven de 7,5 scoren het predicaat Beste uit de Test te geven, in dit geval met de toevoeging november 2011. ATAG behoudt het hoogste rapportcijfer (7,9) in de CW4-klasse, maar moet het felbegeerde predicaat delen met de Remeha Calenta (7,7), de Kli-max2 van Itho Daalderop (7,5), Nefit ProLine (7,5) en Bosch Compact 4 (7,5). Meerdere fabrikanten kunnen dus claimen als ‘beste uit de test’ te zijn gekomen, terwijl er geen nieuwe test heeft plaatsgevonden.
Geen nieuwe test
De Consumentenbond is zich bewust van de verwarring die dit kan veroorzaken bij consumenten, die met ‘meerdere besten’ worden geconfronteerd. “De invoering van het predicaat zorgt in dit specifieke geval voor een verwarring in de markt die wij niet nastreven, maar die niet is te voorkomen”, zegt woordvoerder Barbara den Uijl. “Het predicaat is in het leven geroepen om misbruik door fabrikanten te voorkomen. Primair doel van de Consumentenbond-tests is om particulieren wegwijs te maken in een goede kwaliteitskeus.” Zij benadrukt dat in de cv-ketel-tests de marges erg klein zijn, en dat het nieuwe systeem ook nuance brengt in de kwaliteit van de complete ranglijst.
“Daarnaast is de cv-ketel-branche één van de weinige test waarbij nog producten uit 2006 zijn meegenomen. Omdat er niet zo vaak nieuwe ketels komen.” Meest recent toegevoegd aan de ranglijst is de nieuwe nummer 5 van Bosch, die de Remeha Avanta CW4 (rapportcijfer 7,4) uit de top vijf verdringt.
Reactie
Lijstaanvoerder ATAG laat desgevraagd weten verbaasd en teleurgesteld te zijn over de wijziging. “Het doet consumenten voorkomen alsof er opnieuw getest is, terwijl dat niet zo is”, aldus woordvoerder Annemiek van den Eertwegh. Door een wijziging in de waarderingschaal van de cv-ketel-test zijn de rapportcijfers eveneens verhoogd ten opzichte van de 2009-resultaten. Dit is echter bij alle geteste ketels dezelfde toename en heeft dus geen gevolgen voor de rangschikking, zegt de Consumentenbond.
Leden van de Consumentenbond kunnen hier de meest actuele testresultaten bekijken.
Lees hier een blogpost over dit onderwerp.
4 reacties op “‘Beste uit de Test’-predicaat voor 5 ketels”
Geef een reactie
Meer berichten
-
Premium
Buitendeel slim weggewerkt in berging
De buitenunit van de warmtepomp weggewerkt in de berging van een nieuwbouw woning. Lees verder →
-
Premium
Grip op verbruik
Een mbo-school in Zwolle bespaart tot zestig procent op aardgas door te moderniseren met behulp van het nieuwe gebouwbeheersysteem van Climatics. Lees verder →
-
Premium
Hybride warmtepomp in dakvlak verwerkt
Een nieuw indak systeem voor de toepassing van hybride warmtepompen: Breman gaat deze Indak Hybride komende periode voor het eerst toepassen. Lees verder →
-
Premium
Prefab aansluitset voor hybride warmtepomp
Hybride warmtepompen sneller en beter aansluiten. Installateur Kemkens en technische groothandel Rensa ontwikkelden samen een universeel toepasbare aansluitset voor deze groeimarkt Lees verder →
-
Partnerartikel
Verminder je ecologische voetafdruk met een warmtepomp
Als je nadenkt over het verbeteren van je huis, kun je overwegen om een warmtepomp… Lees verder →
-
Premium
Warmte door ijs
Met ijs(vorming) een gebouw verwarmen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar in de nieuwe vleugel van verpleeghuis… Lees verder →
-
Premium
Schuiven met energiestromen
In het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet verrijst een woonwijk die is aangesloten op een… Lees verder →
-
Premium
Hybride warmtepomp: een overzicht van het aanbod
Hybride is hot. Wat zijn de hybride warmtepompsmaken die op dit moment op de markt bepalen? Lees verder →
-
Premium
Proeftuin voor warmtepomp en buurtaccu
Acht huurwoningen in Almelo delen een buurtaccu. Ook worden er verschillende warmtepompsystemen onder de loep genomen. Lees verder →
-
Premium
Solo ketelvervanging niet langer de norm
De verwarmingsinstallatie wordt genormeerd. Concreet betekent dit dat er per 2026 efficiency-eisen aan de cv-installatie… Lees verder →
Leuk hoor die testen maar wat ik niet snap is dat ons bedrijf is gespecialiseerd in montage en service van div. Merken cv ketel en doen op dit moment het meest intergas hre toestellen en va de laatste 7jaar blijkt dat wij nog steeds bijna geen storingen met de intergas hebben.
Waarom staan er geen intergas hre keels dan bij de top 5?????
Collega’s installateurs die wij geregeld spreken zijn ook erg in hun nopjes met de intergas .
Trouwens de intergas behoord bij de meest verkochte ketels van Nederland op jaarbasis .
Groet wil STRAVERS
STRAVERS installatietechniek.
Inderdaad Wil. Als je testresultaten op de consumentenbondsite goed bekijkt, zie dat Intergas (nr 14) weliswaar laag staat maar ook gewoon goed doet in resultaten. Conclusie: er zijn geen slechte ketels alleen slechte installateurs. En die prijzen is meer iets voor al dat marketinggereutel van fabrikanten daaromheen. Laat ons maar goed werk leveren.
Het klopt, door de rol van de REB en BTW.De gemeente kan het geld wat ze hvooierr gereserveerd hebben, echter heel goed inzetten in vastgoed dat eveneens aan diezelfde gemeente toebehoort en dat wordt verhuurd, aan scholen, sportverenigingen, wijkcentra enz. enz. Want die zitten qua energieverbruik wel vaak in de verbruiksrange waar veel REB wordt betaald en waar de investering in PV wel degelijk direct rendeert. Dus gemeente Breda, gooi vooral niet het kind met het badwater weg! Als een van de duurzaamste gemeenten in NL al jarenlang, zult u dat vast niet doen! Wij helpen jullie graag met een goed plan om toch PV toe te passen op publieke gebouwen met maatschappelijk rendement!
het is eigenlijk ongelofelijk dat de hele branche achter 1 test aanloopt. Kan de branche niet zijn eigen top 20 maken? Daar moet toch meer kennis zitten dan bij de testers van de c-bond?