fbpx
Productcase

Bivalente oplossing voor verwarmen en warm tapwater

Hotel Van der Valk Venlo is uitgebreid met 107 kamers. Een bivalente verwarmingsoplossing verwarmt deze uitbreiding, waarbij een warmtepomp samenwerkt met hoogvermogen Elco verwarmingstoestellen.

Hierbij zorgt de warmtepomp voor verwarming met de ondersteuning van de CV-toestellen, die ook garant staan voor het verwarmen van het warme water. Omdat voor de verwarming van het hotel is gekozen voor een laag temperatuursysteem, is de verwarming van warm tapwater losgekoppeld van het verwarmingssysteem. Voor verwarming ondersteunen drie THISION L EVO 100 hoogvermogen CV-ketels de warmtepomp. Voor het tapwater zorgen twee Elco IP ketels TRIGON XL 200 (IP) met een gezamenlijk vermogen van 400kW, die speciaal ontwikkeld zijn om in korte tijd veel warm water te produceren. Zo wordt er op energiezuinige- en duurzame wijze een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van alle Van der Valk hotels.

Bouw van tweede hoteltoren

Veel warmwater op piekmomenten beschikbaar

Het warmwatergebruik kent piekmomenten op – vaak – vaste momenten, bijvoorbeeld in de ochtend of de avond. Om aan deze piekvraag te kunnen voldoen is er gebruik gemaakt van buffervaten. Zo is er altijd voldoende warm tapwater aanwezig, opdat gasten nooit onder een koude douche komen te staan.

Cascade-systeem

In een hotel is bedrijfszekerheid van het hoogste belang. Je kunt geen gasten ontvangen in een koude kamer of zonder warm water. Met deze gedachte in het achterhoofd is gekozen voor een cascade-opstelling waarbij meerdere verwarmingstoestellen samen voor het verwarmingsvermogen zorgen. Voordeel hiervan is dat bij storing in één van de ketels het systeem nog steeds warmte produceert. Dit alles draagt in grote mate bij aan de bedrijfszekerheid waar de utiliteitsinstallateur Tecco uit Schinnen voor dit project naar op zoek was.

Warmwateropwekking met IP-ketel en voorraadvat

IP – Instant Pack

Om het lage temperatuur verwarmingssysteem te scheiden van het warm tapwater systeem, is bij Van der Valk Venlo gekozen voor Elco Instant Pack (IP) ketels. Deze ketels zorgen voor direct warm water. Dit directe warmwater zorgt voor een hoge mate van comfort bij de gasten van het hotel. Daarnaast heeft het separaat verwarmen van het tapwater nog meer voordelen. De installatie voor de centrale verwarming kan compacter worden uitgevoerd waardoor de totale installatie aanzienlijk zuiniger en flexibeler wordt. Ten slotte zorgt het losgekoppelde warmwater systeem ervoor dat de warmtepomp minder hoge temperaturen hoeft op te wekken, hierdoor blijft deze in de meest efficiënte temperatuurbereik werken.

RVS

Elco kiest bewust voor roestvaststaal (RVS). Dit komt naar voren in het veelvuldig gebruik maken van hoogwaardig RVS 316L. Zo zijn alle metaalhoudende ketelonderdelen, die in contact komen met het water, uitgevoerd in hoogwaardig RVS316L. Ook zorgt RVS voor constante prestaties, omdat het materiaal niet slijt en minder vervuilt. Hierdoor zijn de prestaties na 10-15 jaar gebruik nog net zo goed als op de dag van installatie.

Voorraadvat met temperatuurmeter

Lage waterinhoud

Een ander onderscheidende factor van Elco ketels is de lage waterinhoud van de warmtewisselaar. Dit heeft meerdere voordelen: Een ketel met lage waterinhoud is flexibeler en sneller op temperatuur, vaak binnen één minuut. Een vergelijkbare ketel met hoge waterinhoud doet hier ruim vier minuten over en gebruikt hierbij bijna zeven keer zoveel energie. Naast het lagere verbruik heeft de ketel ook een lager gewicht waardoor deze uitstekend geschikt is voor plaatsing op een dak. Dit is niet altijd mogelijk bij hoogvermogen toestellen met een hoge waterinhoud. Tenslotte is er sprake van een snellere installatie- en montagetijd.

Eenvoudig demonteren

Een must voor kleine of moeilijk te bereiken stookruimtes is de mogelijkheid de ketel te demonteren. De Trigon XL-serie is eenvoudig te demonteren en te monteren op locatie. Zo kunnen ook moeilijk te bereiken stookruimtes worden bereikt. Om een idee te geven:  Het demonteren en monteren is binnen 4 uur gedaan.

Benieuwd naar deze of andere referentieprojecten van ELCO. Bezoek dan onze website

Deze rubriek is een samenwerking tussen vakblad Installatie en fabrikanten. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ATAG Verwarming.