Ga naar hoofdinhoud

Bodem verwarmt ventilatielucht voor

In Nederland lijkt voorverwarming van ventilatielucht door de bodem wat gebruikelijker te worden. Het is energiezuinig in de winter en comfortverhogend in de zomer. Twee technieken zijn er beschikbaar. 

In België en Duitsland is voorverwarming van ventilatielucht voordat het in de warmteterugwinunit terechtkomt heel gewoon. Zo wordt voorkomen dat de kunststof warmtewisselaar van de WTW-unit invriest waardoor een ingebouwd elektrisch element bijspringt of dat er een tijdelijk onbalans wordt gecreëerd. In de Nederlandse woningbouw is vaak geen geld om ventilatielucht voor te verwarmen. Bovendien, zo redeneren ontwerpers, is door het hoge rendement van de WTW-units (> 90%) de toevoerlucht toch altijd boven de 16°C, zodat tochtklachten uitblijven. Dat laatste blijft door de invriesbescherming wel het geval, maar het koste wel extra elektriciteit of afzuigcapaciteit.

 

foto2.JPGGrondbuis

De oplossing is voorverwarming en zeker in passiefhuizen waar extra energieverbruik of verminderde ventilatie taboe is, zal dit steeds vaker toegepast worden. Voorverwarming kan op twee manieren, direct (via een grondbuis) en indirect (via een water/glycol-collector). Rehau is een bekende speler in het buitenland met ondergrondse ventilatiebuizen en gaat ook in Nederland de zogenaamde grondbuis voeren. Koude ventilatielucht wordt simpelweg door een tientallen meters lange buis gezogen, op 2-2,5 meter diepte) voordat het in de WTW-unit komt. Nadeel van de grondbuis is de sterke condensatie van met name warme buitenlucht in de zomer. De warmtewisselaar moet daarom op afschot liggen en in het laagste punt moet een dompelpomp komen. Dat blijkt in het buitenland nogal eens mis te gaan want door inklinking van de grond kan het afschot verdwijnen. Ook is er in de Nederlandse postzegeltuintjes zowat geen ruimte om de buis in te graven.

 

Watervoerend

Een andere oplossing is met een watervoerende warmtewisselaar. Dat kan een horizontale bodemcollector zijn, maar ook een verticale lus, die nauwelijks ruimte vraagt. In dat laatste geval moet de lus tot enkele tientallen meters diepte door een grondboorbedrijf ingebracht worden, vandaar dat meestal een horizontale collector in de tuin wordt ingegraven. Zehnder/J.E. StorkAir levert zo’n unit, ComfoFond-L, die voor de WTW-unit WHR-950 en -930 wordt geplaatst. Een andere oplossing is een horizontale wisselaar, zeg maar ondergrondse vloerverwarming.

 

foto 3Comair aardwarmtewisselaar.JPGZuigkracht

Het Nederlandse Ventilair Group brengt onder de naam Comair een unit waarop ook een aardwisselaar kan worden aangesloten. Een lus van 100 meter, op zo’n twee meter diepte, verduidelijkte het bedrijf. Het is net als bij Zehnder/J.E. StorkAir een eenvoudige unit met circulatiepomp een warmtewisselaar waarlangs de buitenlucht stroomt, voordat het naar de WTW-unit stroomt. Een ventilator ontbreekt, de WTW-unit zorgt voor de zuigkracht. Om bevriezing te voorkomen moet de  grondleiding wel met een water/glycol-mengsel worden gevuld.

 

Tekst: Richard Mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte

Lekker geïsoleerd, dat wel

Hybride warmtepomp kent meerdere smaken

Podcast met Doekle Terpstra: ‘méér middelen naar bedrijfsscholen’

Daikin vernieuwt Perfera-airco