fbpx
Artikel

Boiler zonder wateropslag

Geen grote ronde tank als (zonne)boiler maar een compact vierkant vat gevuld met zouten. Flamco komt op de komende ISH met een vierkant vat waarin gebruik wordt gemaakt van fase-overgangmaterialen (PCM). Vakblad Installatie en Sanitair mocht alvast in de keuken kijken.

Een vierkante boiler, ter grootte van een bijzettafeltje, wie wil dat nu niet? Tot nu is een boiler rond omdat dit mechanisch sterker is. En groot, want je wilt veel warmwater op voorraad hebben. Zo’n 120 liter voor een gezin is wel het minimum. Flamco, fabrikant van onder meer appendages en expansievaten, is er in geslaagd om een vierkante boiler te maken. Niet alleen is de Flextherm Eco, vierkant, hij is ook nog eens erg klein (37 x 57 x 45 cm). Het geheim: in het met zouten gevulde vat wordt dankbaar gebruik gemaakt van de fase-overgang (PCM) van vast naar vloeibaar. Bij opwarming verandert het gekristalliseerde zout in een vloeistofachtige substantie. Bij het smelten neemt het materiaal veel warmte op. Het principe is vergelijkbaar met de fase-overgang van ijs naar water, verduidelijkt senior product manager Joost Veldhuizen van Flamco.

Ruimtebesparend

Het relatief kleine Flamco-vat kan bij 70°C zo’n 6 kWh aan warmte opslaan. Bij het stollen komt die warmte weer vrij. “De huidige uitvoering is in afmeting een factor 3 kleiner dan een vergelijkbaar buffervat van 140 liter.” In het verleden bleken zouten als opslagmateriaal niet zo stabiel. Daar zijn flinke verbeteringen gemaakt, vertelt Veldhuizen. Dat was ook een belangrijke voorwaarde van Flamco om het licht definitief op groen te zetten. “Op dit moment kan het apparaat zonder noemenswaardig performance-verlies 30.000 cycli maken. De test loopt door tot falen, dus dit getal gaat naar alle waarschijnlijkheid nog stijgen.” Als we uitgaan van één cyclus per dag, betekent dit een levensduur van 82 jaar.

Zonnestroom voor verwarming

Om de warmte toe te voeren is de FlexTherm Eco voorzien van een elektrische spiraal van 230V. De thermostaat slaat af zodra de temperatuur tot net boven de smelttemperatuur van 70°C is gestegen. Om de warmte eruit te halen loopt er een koperen spiraal door het vat waarmee leidingwater bij een gevulde buffer wordt opgewarmd. De eerste uitvoeringen van de FlexTherm krijgen een elektrische stekkeraansluiting. Het wordt daarmee een elektrische boiler voor bijvoorbeeld NOM-woningen. Door het salderen kan eerder  opgewekte zonnestroom voor verwarming worden gebruikt. Als het salderen verdwijnt –in 2021- kan de huidige software in de boiler een upgrade krijgen. Het toestel maakt dan met voorrang warmwater als de zon schijnt. Ook op momenten met een lage elektraprijs kan de boiler zich automatisch opladen. Ruim voor het verdwijnen van de salderingsregeling verwacht Flamco de slimme regeling klaar te hebben.

Tweede spiraal

Ook komt er een versie waarbij het elektrisch element is vervangen door een tweede watervoerende spiraal. Om bijvoorbeeld zonnecollectoren op aan te sluiten, of een warmtepomp. “Voor hogere/andere temperaturen hebben we andere zouten nodig.” Op termijn sluit Flamco niet uit dat er ook een versie komt waarbij je een setje pv-panelen rechtstreeks op de FlexTherm Eco kunt aansluiten. Het toestel krijgt dan een verwarmingspiraal op gelijkspanning. Het is dan in principe een zonneboilersysteem,  zonder grote opslagtank en in plaats van zonnecollectoren een setje pv-panelen. “En er zitten geen bewegende delen (circulatiepomp, expansievat in en je hoeft geen onderhoud aan de boiler te  plegen.” Door de goed vacuümisolatie en de geringe oppervlakte van de buitenmantel erg laag. Het vat haalt energielabel A+. Ter vergelijk: een traditionele elektrische boiler scoort label B. Flamco verwacht dat de eerste versie van het buffervat met 230 Volt-aansluiting eind dit jaar of begin 2019 te koop zal zijn. Op de vakbeurs Energie toonden woningbouwers al concrete belangstelling. Ze willen dan de warmwatervoorziening loskoppelen van de warmtepomp die dan alleen voor ruimteverwarming functioneert.