fbpx
Artikel

‘Bouw-mkb omarmt payrolling’

Payrolling blijkt populair bij bedrijven in de bouwkolom. Deze vorm van flexibele arbeid blijkt een veel gebruikt alternatief voor detachering en uitzendwerk.  

Veel bouwgerelateerde ondernemingen kiezen er in deze economische situatie voor een kleine vaste kern vaste medewerkers en een steeds groter wordende flexibele schil. Deze ‘vaste’ flexibele schil wordt afhankelijk van de orderportefeuille ingevuld met zelfstandigen, uitzendkrachten of inleners.

 

Payrolling

Bij payrollling geeft een bedrijf de verantwoordelijkheid voor zijn werkgeverschap uit handen en komt het personeel in dienst van een salariëringsbedrijf. Het betreffende bedrijf besteedt juridische en administratieve aangelegenheden zoals de salarisadministratie, afdracht van sociale premies en bijvoorbeeld pensioenen uit aan een payrollonderneming. Verschillen tussen payrolling en uitzendarbeid zijn dat in het geval van payrolling het inlenende bedrijf de werknemer zelf werft en dat de terbeschikkingstelling door het payrollbedrijf veelal voor onbepaalde tijd is. Omdat werving en aansturing door het bouw/installatiebedrijf zelf gebeurt, is payrolling doorgaans goedkoper dan de marge die uitzend-bemiddeling kost. Payrolling is echter ook niet onomstreden, aangezien in een aantal branches onder de geldende CAO-tarieven werd betaald en vakbonden weigeren de algemene payroll CAO te verlegen. Volgens branchevereniging VPO hadden payrollbedrijven in Nederland eind vorig jaar samen 145.000 contracten lopen. Dit jaar is de verwachting dat dit oploopt naar 180.000.

 

Flexibel

Please Payroll, met 5300 medewerkers in 2011 een van de grotere payrollorganisaties in Nederland, laat weten dat de omzet met name in de bouwkolom het afgelopen jaar aanzienlijk gegroeid is. Volgens Please verdwijnen discussies over het fenomeen naar de achtergrond, en gebruiken mkb-ondernemers het steeds meer als alternatief voor detachering en uitzendwerk. “Payrolling heeft werkgelegenheid geschapen die er anders niet zou komen”, zegt directeur Jan Franken. “In het huidige economische klimaat zijn bedrijven op zoek naar flexibele arbeidsverhoudingen die payrollers bieden. Vervolgens zie je ze enthousiast worden voor enerzijds het feitelijk behoud van werkgeverschap, anderzijds voor professionalisering in het personeelsbeheer.” Volgens Franken is er een nieuwe generatie werknemers in Nederland die geen probleem heeft met flexibele contractsvormen maar wel kritisch kijkt naar correcte dienstverlening op het gebied van personeelszaken.”

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.