fbpx
Artikel

Een kwart van alle nieuwbouwwoningen voldoet bij oplevering niet aan de wettelijke energienormen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het ministerie van VROM. Daarom hebben de provincie Noord-Holland samen met de brancheorganisaties Uneto-VNI en Bouwend Nederland het instrument ‘BouwTransparant’ ontwikkeld. Bouwtransparant geeft de partijen inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde energiezuinigheid en maakt afwijkingen zichtbaar. Bedoeling is dat alle partijen leren van de gemaakte bouwfouten, zegt gedeputeerde Bart Heller van Duurzame energie. “Met dit instrument willen we zowel gemeente als bouwer bewustmaken van de fouten die in de nieuwbouw gemaakt worden en die rechtreeks de woonlasten, gezondheid maar ook het klimaat beïnvloeden.”

Uneto-VNI voorzitter Marcel Engels wees er in een reactie op dat het instrument bijdraagt aan een verbetering van de kwaliteit in de bouw. Engels: ‘Zeker bij de toepassing van innovatieve energiesystemen luistert de samenhang tussen de prestaties van de gebouwschil en die van de technische installaties heel nauw. Dat wordt zichtbaar dankzij dit instrument.’ Voorman Brinkman van Bouwend Nederland constateerde dat partijen van elkaars ervaringen kunnen leren, maar dat BouwTransparant ook helpt om op voorhand problemen te voorkomen.

BouwTransparant is het afgelopen jaar in twintig gemeenten in Noord-Holland getest. Hieruit bleek dat het instrument een goede bijdrage levert aan energiezuiniger bouwen. Ook buiten Noord-Holland is belangstelling om ermee aan de slag te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.