Ga naar hoofdinhoud

Campus vol keuzes

De technische ruimte met water-watergaswarmtepomp van 400 kW.

In opdracht van Syntrus Achmea werkt Schouten Techniek aan de ‘Leidse Schans’, een nieuwbouwproject van 583 studentenwoningen en 117 starterswoningen. Met een gasmotorwarmtepomp en veel aandacht voor 3D-ontwerpen, BIM en prefab.

Bijzonder in dit project is de EPC van slechts 0,4. “Toen we begonnen met het project lag de EPC-norm op 0,8, maar er is ingezet op de norm van 2015”, zegt Jeroen Droog van Schouten Techniek. “Hiervoor ontwikkelde VIAC samen met Schouten Techniek een vooruitstrevende warmteopwekinstallatie (met bodembron en zonnecollectoren) en een CO2-regeling.

Installatietechnisch ontwerp

VIAC heeft vanaf de initiatiefase tot en met de TO-fase het installatietechnische ontwerp geadviseerd voor de Leidse Schans te Leiden. Daarbij zijn het PvE van de opdrachtgever en de gemeentelijke eisen en ambities (EPC 0,40 en EPL 8,4 met als doel 25% CO2-reductie) de basisuitgangspunten geweest. Door middel van een uitgebreide businesscase zijn diverse energieconcepten met elkaar vergeleken om uiteindelijk invulling te geven aan de ambities en eisen. VIAC heeft daarbij niet alleen naar het beste energieconcept voor nu gekeken, maar vooral gestuurd op een beheersbare exploitatiefase.

De Leidse Schans in Leiden is een gefaseerd nieuwbouwproject met als eerste fase 583 studentenwoningen en 117 starterswoningen.
De Leidse Schans in Leiden is een gefaseerd nieuwbouwproject met als eerste fase 583 studentenwoningen en 117 starterswoningen.

Gasmotorwarmtepomp

Voor de Leidse Schans blok B en C is een gasmotorwarmtepomp (GMWP) toegepast die zowel de ruimteverwarming als het tapwater opwekt. Waarbij in de eerste fase van het project een gaswarmtepomp van Reduses is geselecteerd. Jeroen Droog: “De reden om te kiezen voor een gasmotorwarmtepomp is het hoge verwarmingsrendement voor ruimte en tapwater. Met een temperatuurtraject van 50-40 °C of 70-40 °C. Er is niet gekozen voor een elektrische warmtepomp omdat deze tot slechts 50 °C verwarmt.” In geval van te weinig capaciteit kunnen de vier CV-ketels bijspringen. De installatie behelst een lagetemperatuurverwarming.

Radiatoren

Vanaf de gaswarmtepomp gaat de warmte via het CV-net de woning in. De woningen worden verwarmd middels radiatoren. Er is overwogen vloerverwarming toe te passen, maar zo’n systeem is veel te traag. Studenten zijn over het algemeen niet lang aanwezig in de woning en willen relatief snel warmte hebben. Daarnaast gebruiken studenten veel warm tapwater dat via recirculatieleidingen naar de woning toe gaat. “Om energieverlies te beperken, zijn de leidingen geïsoleerd met PIR-schalen (schuimschalen)”, aldus Droog.

Koppeling met WKO

De water-watergaswarmtepomp van 400 kW in combinatie met een GeoThermic WKO-installatie en een prefab SKID is geleverd door GeoComfort. De koppeling met een WKO-installatie, in plaats van buitenlucht van de gaswarmtepomp, garandeert behoud van rendement van de Reduses-gaswarmtepomp.

Tekst Loet van Bergen, foto’s Schouten Techniek

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 6-2015. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.

 

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Warmtepomp zonder koudemiddel

Nieuwe algemeen directeur voor Intergas

Techniek Coalitie in Zuid-Holland

Rheem wil 1,5 miljard betalen voor Fujitsu

Plieger neemt Ambrava Samsung over

Een mooi installatiejaar gewenst!