fbpx
Artikel
collectieve zorgverzekering

In Nederland kun je je niet alleen als individu verzekeren voor zorg, maar ook als collectief. Je sluit dan samen met andere mensen, bijvoorbeeld met collega’s via je werkgever, dezelfde zorgverzekering af. Hierdoor bespaar je mogelijk op de premie. In deze tekst zetten we alle belangrijke informatie over een collectieve zorgverzekering voor je op een rijtje.


Kan ik mij collectief verzekeren?

Omdat een collectieve zorgverzekering afgesloten wordt door een groep, moet je eerst mensen vinden met wie je zo’n verzekering af kunt sluiten. Dit hoeft niet bijzonder lastig te zijn, want er zijn bijvoorbeeld veel werkgevers die hun werknemers de mogelijkheid bieden om als collectief een ziektekostenverzekering af te sluiten. Is dit niet het geval? Denk dan niet direct dat het onmogelijk is om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je lid bent van een (sport)club, kun je misschien samen met andere leden een zorgverzekering afsluiten. Ook bij onderwijsinstellingen en patiëntenverenigingen is vaak een collectieve verzekering mogelijk.

In sommige gemeenten kun je je via de gemeente collectief verzekeren voor zorgkosten. Dit wordt ook wel een gemeentepolis genoemd. Niet iedere inwoner kan hier gebruik van maken. Deze collectieve zorgverzekering is namelijk bedoeld voor mensen met een laag inkomen en mensen met een beperking of chronische ziekte.

Voordelen van een collectieve zorgverzekering

Veel Nederlanders hebben tegenwoordig een collectieve zorgverzekering. Dit komt vooral doordat er op dit moment nog korting op de premie van een basisdekking wordt gegeven. Hierdoor kost een zorgverzekering je per maand vaak minder dan wanneer je je als individu zou verzekeren. Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars geen korting meer geven op de basisverzekering. Doordat zij nog wel korting mogen geven op aanvullende verzekeringen, kan het interessant blijven om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Korting op de premie is overigens niet het enige voordeel van een collectieve zorgverzekering. Veel verzekeraars bieden namelijk ook extra zorgdiensten aan voor mensen die zich collectief verzekeren. Zo zijn er verzekeraars die jou en je gezin helpen om fit en gezond te blijven. Het doel van dergelijke extra zorgdiensten is om de kans op verzuim te verkleinen.

Hoeveel premie betaal je?

Voordat je een collectieve zorgverzekering afsluit, wil je waarschijnlijk eerst weten hoeveel premie je per maand betaalt voor zo’n verzekering. Dit kunnen we je op voorhand helaas niet zeggen, want de kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. De inhoud van de verzekering is van invloed op de prijs, maar dat geldt ook voor de verzekeraar waar je een collectieve zorgverzekering afsluit. Daarom is het aan te raden om collectieve verzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. Op deze manier lukt het je vast en zeker om de beste collectieve zorgverzekering te vinden.