Ga naar hoofdinhoud

Cv-ketel: zó kan het dus ook

Alles zit er superstrak in.

Cv-ketel opstellingsruimtes blinken niet altijd uit in schoonheid. Maar wat als je alle tijd en ruimte krijgt om er écht iets moois van te maken. Bij deze woning in Den Haag troffen we een installatie aan die met heel veel vak- en klantliefde is ontworpen en uitgevoerd. Zo kan het dus ook.

De bestaande situatie in deze woning was niet best: de aannemer die dit gemaakt heeft, had er volgens installateur Patrick de Brabander (50) een bende van gemaakt. De opdracht voor de Haagse eenmanszaak Aanzigt was kort maar krachtig: maak het maar goed. Maar dan ook écht goed. De zelfstandige is een perfectionist, en de vrije hand om wat moois te maken greep hij met beide handen aan. “Als je goed naar je klant luistert, en met al je vakliefde en vakkennis te werk gaat, kun je het dus zó maken. Maar eerlijk: dat redt je niet wanneer je er meerdere per dag van je baas op moet hangen.”

Hieronder een uiteenzetting van dit werk.

Onderaan het artikel een video en slideshow met foto’s.

Het huzarenstukje van de complete verbouwing die hij mocht uitvoeren zit op een goede vierkante meter in de kast. Het installatiehart van de woning bestaat uit een kleine afsluitbare ruimte, waar naast cv-ketel, gasmeter en mechanische ventilatie, ook de wasmachine en droger een plek moeten krijgen.

Rails met laser uitgemeten

Installatiekast met vensterbank. Leidingen, rails en afsluiters met de laser uitgemeten.

De Haagse installateur kreeg carte-blanche. Van een aantal overgebleven vloertegels puzzelde De Brabander een vloertje bij elkaar. De installatiekast, waarin de gasmeter en de leidingdoorvoeren en afvoeren door de vloer zijn gemaakt, is netjes afgetimmerd. De achterwand werd betegeld.

Boven de kast plaatste Den Brabander een vensterbank van graniet waar 25 en 45 mm sparingen zijn geboord voor leiding en afvoeren. Het leidingwerk vanaf de ketel is met de laser uitgemeten, waardoor een superstrakke opstelling ontstaat, opgehangen aan zwarte Flamco-rails met beugeltjes met zwarte inlagen. Allemaal dezelfde kant op. Ook de service-afsluiters zijn met de laser op exact dezelfde hoogte gezet.

Rookgas met brug van rails

De rookgas is volledig uitneembaar.

Ook de rookgas hangt aan een brug van rails die weer met vier draadeinden zijn doorgekoppeld naar het balkenplafond. De onderhoudsmonteur kan vier verlengmoertjes los draaien, en de hele brug naar beneden halen voor inspectie: de buis, de beugels, de bochten, inclusief broekstuk.

Na het broekstuk gaat de rookgasafvoer over in een nieuwe 60 mm kunststof flexibele buis, die via het schoorsteenkanaal naar het dak gaat. De luchttoevoer haalt de ketel uit het schoorsteenkanaal.

Boven het toestel maakte de Haagse installateur een vast plafond van witte spaanplaat, met een opgezette kant tegen het doorzakken. Het andere deel van het plafond ligt in zwarte hoeklijnen. Deze twee platen met mes en groef zijn wel uitneembaar. In de ruimte is ook plaats voor de mechanische ventilatiebox. Detail is het platte afvoerkanaal dat achter de cv-ketel loopt: die kon niet rond worden uitgevoerd omdat hij dan te dicht bij de rookgasafvoer zou komen.

Kijkgaatje

De installatiekast is netjes af te sluiten met een handgreep, en heeft een kijkluikje voor de meterstand van gas. Voor de afvoer van de wasmachine is een U-sparing gezaagd, die weer volledig afgedekt wordt door een rozet.

Afsluiters

Voor de afvoer plaatste Den Brabander een 110 mm afvoer met neusstuk. Vervolgens een beluchter en een trechtersifon (2x 40 mm) onder de ketel. Op de retour onder de ketel is een t-stuk aangebracht: deze gaat naar het expansievat in de kruipruimte. Door de extra afsluiter kan aan het toestel gewerkt worden zonder dat de installatie drukloos hoeft te worden gemaakt. Voor het expansievat in de kruipruimte is ook een vatafsluiter geplaatst zodat het vat vervangen kan worden zonder dat de installatie afgetapt hoeft te worden. “Dat kan tegenwoordig allemaal niet meer uit, maar zo maak je het mekaar toch makkelijk?”

Oog voor detail

In de aanwezige ruimte onder de vloer, benaderbaar via een kruipruimteluik, staat ook de verwarmingsverdeler met afsluiters voor de 9 radiatorconvectoren.  De aanvoer en retourslangen zijn allemaal opgehangen in rails en beugels aan het plafond van de kruipruimtes. Deze zijn ook met de laser uitgericht, zodat ze nergens zakken. De lucht zal altijd naar de convectoren stijgen. Op de convectoren bevinden zich afsluitbare aansluitblokken. Op de bestaande convectorput zijn ontluchters aangebracht om luchtophoping te voorkomen. Om het nog even compleet te maken is de kruipruimte ook voorzien van verlichting en stroom. Laatste detail: de installateur heeft een bakje gemaakt waarin de klant de beschrijvingen van de installaties op kan bergen.

Patrick de Brabander sluit af: “Ik wil dit graag laten zien aan collega’s. Niet om reclame voor mezelf te maken, maar om te laten zien dat je met tijd, trots, vakliefde en goed naar de klant luisteren iets heel moois kunt maken. Dat verdient ons vak ook.”

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Premium

Warmtepomp zonder koudemiddel

Nieuwe algemeen directeur voor Intergas

Techniek Coalitie in Zuid-Holland

Rheem wil 1,5 miljard betalen voor Fujitsu

Plieger neemt Ambrava Samsung over

Een mooi installatiejaar gewenst!