fbpx
Artikel

Anno 2022 is het niet langer vanzelfsprekend om als installateur een cv-ketel te installeren als een klant dit verlangt. Veel experts raden namelijk aan om juist voor een duurzaam alternatief te gaan, wat je als installateur kunt aanbevelen aan je klanten. Hierbij zijn er meerdere opties waarvoor er gekozen kan worden door particulieren. De kans is groot dat ze hierbij je hulp als installateur inschakelen voordat ze een persoonlijke lening afsluiten voor het kopen van een duurzaam alternatief. Je kunt dan de onderstaande opties aanraden aan je klanten!

All-electric warmtepomp

Elke woning in Nederland moet ooit een keer afgesloten worden van het aardgas, wat sommige mensen nu al doen met behulp van een annuïtaire lening. Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van een all-electric warmtepomp, wat je als installateur kunt plaatsen. Zo’n warmtepomp zet elektrische energie om in warmte. Hiermee maakt dit apparaat het mogelijk om het huis van je klant aardgasvrij te verwarmen. Particulieren kunnen kiezen voor meerdere types all-electric warmtepompen. Niet alle woningen voldoen desondanks aan de randvoorwaarden van een warmtepomp, check dit als installateur voordat je aan je klant aanraadt om dit apparaat te kopen. Eventueel kun je ook nog aanbevelen aan je klant om zonnepanelen te laten plaatsen, dit maakt het volledige systeem duurzaam.

Hybride warmtepomp

Naast een all-electric warmtepomp kunnen particulieren ook kiezen voor een hybride warmtepomp, wat een veelvoorkomende tussenoplossing is. De hybride warmtepomp wordt hierbij gecombineerd met een HR-ketel, dit moet dan gezien worden als een naverwarmer. Je klant kan op deze manier besparen met maar liefst 50 procent op het gasverbruik. De installateur zal hierbij dus zowel een warmtepomp als een HR-ketel plaatsen. De HR-ketel zal dan als ondersteuning dienen van de warmtepomp op de koude dagen, terwijl de ketel ook het warmtapwater voor de rekening neemt. 

Nieuwe HR-ketel

Als je klant nog niet het geld heeft om een warmtepomp te kopen en hier geen lening voor af wil sluiten dan kun je als installateur aanrader om toch nog een nieuwe HR-ketel aan te schaffen. Deze optie kan ook beter zijn als er op den duur in de wijk van je klant een warmtenet aangelegd wordt en hij/zij zich hierop aan wil sluiten. Naast het kopen van een HR-ketel is het trouwens ook mogelijk om tegenwoordig een HR-ketel te huren. Het is wel verstandig om als installateur hierbij je hulp aan te bieden zodat je klant de juiste keuze maakt.