fbpx
Artikel

Veel dingen kunnen ‘slim’ in huis tegenwoordig als je maar bereid bent ervoor te betalen. Daar zitten toepassingen bij die daadwerkelijk praktisch zijn, maar er zitten ook dingen bij die vooral een beetje decadent zijn. Eén van de beste slimme apparaten om in te investeren, is de slimme thermostaat. We bespreken de voordelen van een slimme thermostaat voor consumenten én natuurlijk de installateur zelf.

Nooit meer onnodig blijven verwarmen

Ken je dat, dat je van huis gaat en bedenkt dat je vergeten bent om de verwarming omlaag te zetten? Zeker in deze tijd kan je dat veel geld kosten, terwijl je eigenlijk voor niks stookt. En dat is natuurlijk doodzonde. Met een slimme thermostaat die in verbinding staat met je draadloze internetverbinding thuis en een app op je smartphone, kun je overal waar je internet hebt de spreekwoordelijke knop alsnog omlaag draaien. Dan is het wel belangrijk dat je thuis een stabiele internetverbinding hebt, anders loop je kans dat de opdracht niet doorkomt. De meest stabiele soort internetverbinding is glasvezelinternet. Doe online een glasvezelcheck om te controleren of op jouw adres levering van glasvezelinternet al mogelijk is.

In een warm huis thuiskomen

Bovenstaande werkt natuurlijk ook de andere kant op. Als je van huis gaat en je denkt er wél aan om de thermostaat naar beneden bij te stellen omdat je toch niet thuis gaat zijn, vind je het net zo goed misschien wél fijn als je bij terugkomst in een warm huis thuiskomt zonder dat je daarvoor de hele tijd de verwarming moet laten blijven loeien. Op weg naar huis regel je gewoon alvast via de app dat de verwarming moet beginnen met de temperatuur op te stoken, zodat er een behaaglijke temperatuur bereikt is op het moment dat je thuis arriveert.

Inzicht in je energieverbruik

Het is lang geleden dat het zo belangrijk was om spaarzaam met energieverbruik om te gaan. Niet alleen zijn er opgaves op het gebied van milieu en klimaat, maar de kosten van aardgas zijn astronomisch gestegen, en dat raakt iedereen. Dan is het prettig als je daadwerkelijk zicht had op je energieverbruik. Dat heb je doorgaans ook wel tot op zekere hoogte als je inlogt op je account bij je energieleverancier, maar dat is voor velen niet laagdrempelig genoeg. Een slimme thermostaat geeft je op een veel simpelere manier inzicht in je verbruik, zodat je ook zo snel mogelijk kunt ingrijpen als het uit de klauwen begint te lopen.

Verwarming bedienen zonder op te staan

Oké, deze is een beetje decadent, maar we delen hem toch: met een slimme thermostaat hoef je niet van de bank of je comfortabele zetel af te komen om de verwarming te bedienen. Dankzij de app kun je dat gewoon met je smartphone in de hand doen. Sommige slimme thermostaten kunnen zelfs met gesproken opdrachten bediend worden. Dan hoef je zelfs je telefoon er niet bij te pakken.

Voor consumenten is de slimme thermostaat dus zeker in deze tijd een hele nuttige investering die voor zowel besparing als meer comfort kan zorgen. En ook als installatiemonteur zelf is er dus ook alle reden om zélf een slimme thermostaat te namen. Oudere consumenten zullen de slimme thermostaat misschien juist weer te ingewikkeld vinden. Dat is jammer, want ook voor hen zou hij voor besparing kunnen zorgen.