
Een slecht binnenklimaat wordt vaak genoemd als oorzaak van verschillende gezondheidsklachten. De familie Jansen uit het Twentse Rijssen weet daar helaas alles van. Een slecht geïsoleerd, vochtig huis had dusdanig veel impact op de gezondheid van mevrouw Jansen dat het echtpaar besloot om een royale nieuwe woning te bouwen op hun grondgebied. Hierbij staat het creëren van meer wooncomfort met een gezond binnenklimaat voorop. Het decentrale ventilatiesysteem Oxygen2 van Jaga moet daar voor een belangrijk deel aan bijdragen.
Gezondheid
De woning van de familie Jansen is met zijn karakteristieke uiterlijk alom bekend in Rijssen. Maar hoe bijzonder het pand er van buiten dan ook uit mag zien, de bewoners zelf waren al lang niet meer gelukkig met het huis waarin ze inmiddels 32 jaren wonen. De slechte staat van de woning vormde in de loop der jaren een steeds zwaardere aanslag op de gezondheid van mevrouw Jansen. “Mijn holtes zitten continu vol, ik heb last van schimmelallergieën en astma”, zo beschrijft ze haar grootste kwalen.
“Ik voel me gewoon heel slecht in dit huis. Die lichamelijke klachten begonnen al in 1989, maar we hadden toen nog niet door waar het vandaag kwam. Onze kinderen hadden vergelijkbare klachten voordat ze het huis uitgingen. Alleen mijn man heeft er weinig last van”, aldus Jansen.
Vochtig en muf
Langzaam maar zeker werd het de familie steeds duidelijker dat de slechte luchtkwaliteit in huis de oorzaak was van de klachten. “De lucht is hier erg vochtig en muf. Er vindt nauwelijks ventilatie plaats en als je dan de ramen open doet, zit je op de tocht. Als we na een vakantie terugkwamen in huis, merkten we pas echt hoe slecht de situatie was. Dan hing hier zo’n muffe, nare lucht en ontstonden er zelfs schimmels op de gordijnen. Ik voelde me dan direct weer beroerd”, zegt Jansen.
De opluchting was dan ook groot toen het echtpaar twee jaar geleden na jaren wachten eindelijk groen licht kreeg van de gemeente om een geheel nieuwe woning te laten bouwen op hun grondgebied. Pal naast de huidige woning, wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de royale villa. Zodra het echtpaar daar over een paar weken in trekt, zal de huidige woning gesloopt worden. De nieuwe woning moet het gewenste wooncomfort geven dat het echtpaar al zo lang mist en moet bovenal bijdragen aan een betere gezondheid van mevrouw Jansen.
‘Goed ventilatiesysteem cruciaal’
Installatiebedrijf Twente uit Enter werd ingeschakeld om de woning te voorzien van de benodigde installaties. Daarbij kregen ze advies van technische groothandel H&K uit Zwolle. “De toepassing van een goed ventilatiesysteem was cruciaal bij dit project”, legt H&K-directeur Dick Schulenburg uit. “Het creëren van schone lucht was de belangrijkste reden voor de verhuizing. Doordat de nieuwe woning erg goed is geïsoleerd (EPC < 0,4), is ventilatie des te belangrijker. Om droge of vochtige lucht te voorkomen hebben we er heel bewust voor gekozen om een ventilatie-unit van Jaga toe te passen, de Oxygen2. Een systeem dat zich inmiddels wel bewezen heeft in de praktijk. De aangevoerde lucht komt rechtstreeks van buiten. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld een WTW-unit is er geen kanaalwerk nodig en is het makkelijker te onderhouden”, aldus Schulenburg.
Vraaggestuurd
De Oxygen2 is een ventilatie-unit die ingebouwd is in een radiator. Daardoor zorgt het toestel naast ventilatie ook voor verwarming. Dankzij een ingebouwde CO2-sensor wordt de luchtkwaliteit per ruimte continu gemeten. De benodigde hoeveelheid ventilatie wordt daarop automatisch gestuurd. “Dit zorgt altijd voor de juiste dosering ventilatie per ruimte. Door deze vorm van vraaggestuurde ventilatie is het bovendien een energievriendelijk systeem. Als een ruimte niet gebruikt wordt, wordt er geen energie verspild”, zegt Peter Janssen, technisch adviseur van Jaga.
In totaal zijn er vijf units in huis geplaatst. Drie beneden en twee op de bovenverdieping. Daarnaast zijn er op de eerste etage nog twee Strada-radiatoren van Jaga geplaatst. Peter Janssen is er dan ook van overtuigd dat de leefomstandigheden van de familie Jansen flink verbeteren in de nieuwe woning. “Dit systeem gaat voor verse lucht zorgen. Doordat de aangevoerde lucht rechtstreeks van buiten komt en er geen centraal aanvoerkanaal vertakt naar de kamers, is er geen sprake van bacterievorming of vuil in de kanalen. Bovendien zijn er in tegenstelling tot bij traditionele roosters geen tochtverschijnselen. Daarbij blijft het geluidsniveau bij dit systeem tot het minimum beperkt. In de woonkamer, waar twee units zijn toegepast, zal dat zeker onder de 30 dB blijven. Daar merk je niks van, en zo hoort het ook. Een goede ventilatiesysteem moet alleen dienen en niet tot last zijn”, aldus Janssen.








