fbpx
Artikel

Een badkamer in een Limburgs vakwerkhuis is binnen de historische en bouwkundige beperkingen uitgevoerd.  

Monumentale vakwerkhuizen typeren zich door verschillende bouwfases. De woningen allesbehalve maatvast, en grossieren in aan- en verbouwingen uit verschillende periodes. Ontwerper Leon Moonen zag de fysieke barrières als dé uitdaging bij deze renovatie, die gepubliceerd is in vakblad Sanitair Design

Bekijk hier de fotoserie.

 

Plattegrond

De gedateerde badkamer moest plaatsmaken voor een exemplaar dat weliswaar modern, maar vooral praktisch, tijdloos en authentiek moest zijn. De badkamer (450 x230 cm) moest douche, wastafels, bad en toilet bevatten, dus diende Moonen creatief zijn met de beschikbare ruimte en de schuine kap. Ook mocht de badkamer geen tegels bevatten en was de houten vloer heilig.

De badkamervloer werd 33 cm verhoogd, om de verschillende vloerhoogten vanuit overloop en hal dichter bij elkaar te brengen.  Dat was ook praktisch voor al het leidingwerk. Belangrijk was dat hierdoor het bad verzonken kon worden aangelegd, met tot gevolg dat het kleine draairaam precies over de armaturen geopend kan worden. De badkamer wordt een langwerpige pijpenla  met een centrale verticale lijn die gemarkeerd wordt door de led-verlichting in de vloer. De plattegrond laat zien dat douche en wasmeubel qua maatvoering exact in evenwicht zijn ten opzichte van deze lijn. De spiegel hier tussenin brengt nog meer lengte in de ruimte.

 

Kwartscomposiet

Eyecatcher is het grote blad van kwartscomposiet van Silestone, dat onderbroken wordt door een historisch spant van het vakwerkhuis. Het gehele meubel, inclusief fronten, en badombouw is in verstek gemaakt en per oppervlak volledig naadloos. Hiervoor heeft de meubelmaker een houten frame gemaakt, dat nadien door de monteurs van Q-Artz is ingemeten. Ander technisch huzarenstukje is de douche, die volledig uit veiligheidsglas is opgetrokken. De kranen zijn van Vola.

Het sanitair is geleverd door Badstudio Elly Houben.

 

Klik hier voor een fotoreportage met technische toelichting

Foto’s: Michel Zoeter

Klik hier voor een aantrekkelijke aanbieding voor Sanitair Design.

 

2 reacties op “Designbadkamer in historisch vakwerkhuis

 1. Gerben schreef:

  Hallo,

  Ziet er schitterend uit! Hoe is de spant behandeld?
  Op kleur gebracht?
  Waterdicht gelakt?
  Met welk materiaal?

  bedankt,
  Gerben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.