fbpx
Artikel

Dienstbaar en duurzaam

Klanten serieus nemen en inhaken op lokale duurzaamheid. Groen Installatietechniek zegt de productenshowroom vaarwel, en zet in op oplossingen.  

Installatietechniek Groen is een traditionele totaalinstallateur in Ommen. Een groot particulier netwerk en een gezonde reputatie. Het Duurzaamheidscentrum is nog nieuw. Directeur-eigenaar Gerbrand Groen:“Bepaalde basics, als ketels moet je hebben hangen. Uiteraard. Maar op het gebied van vloerverwarming en systeemoplossingen, laten we vooral foto’s zien van projecten en systemen.

 

Oplossingen

Een installatiebedrijf verkoopt in deze tijd namelijk vooral oplossingen en comfort in plaats van producten. Een warmtepomp laat ik het liefst in praktijk zien bij een opgeleverd project. En laat de eigenaar van de installatie maar vertellen hoe wij het doen.”

Alles rond hem heen is groen geverfd: de bedrijfsnaam en het duurzame randje wordt maximaal benut. Het sanitair wordt vooral bekeken bij groothandel Solar in Hengelo. “Als een klant binnenstapt, heeft hij vaak een beeld bij wie wij zijn en wat wij kunnen. Dit zijn veelal bestaande relaties, of mensen die –via mond tot mond of referenties- doelbewust kiezen voor ons dienstenpakket en image. ”

 

Servicebedrijf

Groen is vooral een servicebedrijf. Met 3000 onderhoudscontracten voor cv-ketels in de streek, 120 nieuwe ketels per jaar, particuliere badkamers en andere klussen en een groeiend aantal duurzame projecten met warmtepompen en zonnepanelen is de portefeuille gezond gevuld. Aan de E-kant -Groen nam in 2000 een lokale E-installateur over, voorziet het bedrijf in een groot aantal NEN-keuringen van noodverlichtings-, alarm- en brandveiligheidinstallaties, maar ook in E-installaties in utiliteit- en woningbouw.

 

ins1011strategie1 _MG_3384.JPGEen slim ondernemersoog, ouderwetse klantvriendelijkheid, afspraken nakomen, goed advies, waar voor je geld, en duurzame relaties met groothandelaren en partners in de keten. Service die in de filosofie ingecalculeerd moet zijn in de marge. Ondanks de ‘steady’ portefeuille kriebelde de vernieuwingsdrang bij vader en zoon, toen in 2005 het bedrijf haar eerste warmtepomp, een AlphaInnotec, installeerde in een herbouwde afgebrande boerderij. Het enthousiasme op de werkvloer, bij de klanten, de lokale tamtam, leidde tot een aanstekelijke golf van duurzaamheid waar Groen inmiddels tevreden op mee meesurft. “In 2010 verkochten we geen enkel zonnepaneel, in 2011 inmiddels 600”, illustreert oprichters-zoon Frank de hausse.

 

 

Verkoopsucces

De aanstekelijkheid blijkt goed te werken in Ommen. Optimaal ‘mond-tot-mond-rendement’ gegarandeerd, Het ‘dat wil ik ook’-snaartje. Verkoopsucces zit ook in kleine dingen. Voor de beurs die het bedrijf opzette na de verbouwing van het bedrijfspand schreef het alle ketel-eigenaren met een toestel van 13 jaar of ouder aan. Op de Duurzaamheidsdag schreef Groen 20 orders, waarvan 10 door de mailing. “Eén hebben we er weggegeven als prijs”, aldus Frank Groen.

 

Verantwoord duurzaam

Verantwoord duurzame techniek inbedden in een traditioneel installatiebedrijf. Volgens Gerbrand en Frank Groen een kwestie van kennis up to date houden en de juiste strategische allianties aangaan. “Omdat een mkb-er niet alles in eigen huis moet willen doen.” Groothandel Solar is niet alleen de sanitair-toeverlaat, maar neemt ook werk uit handen bij transmissieberekingen voor verwarming. “Rensa is een vaste partner die toegevoegde waarde biedt, Doornekamp in Hengelo een specialistische groothandel voor warmtepompen.” Steun heeft Groen ook aan het netwerk ComforTrend, waar het bedrijf bij aangesloten is. Dit samenwerkingsverband in midden en noord-Nederland, doet naast marketing en een klein beetje inkoop vóóral aan kennisuitwisseling, technische ondersteuning, en versterking van de zelfstandige positie van lokale installateur in de eigen thuismarkt.. “En niemand bijt elkaar”, zegt Gerbrand Groen. “Voor een klant die een pelletkachel wilde , heb ik Drost in Wezep om advies gevraagd. Die had er wel ervaring mee. Zo versterken we elkaar met kennis en netwerk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.