
Een flinke bezuinigingsopgave noopte zwem- en sportaccommodatie de Swaneburg in Coevorden om te investeren in vooruitstrevende toepassingen. Met onder andere een innovatieve ventilatie op basis van ‘Open Balance’, zonnepanelen, warmtecollectoren en reiniging van het zwembadwater met UV-C-licht wordt nu flink bespaard.
Een eerste bezuinigingsslag kon door een aantal relatief eenvoudige ingrepen worden gemaakt. Lekkages zijn gedicht, warmtewisselaars vervangen en er is nieuwe verlichting met LED-lampen gekomen. Bovendien is er onderhoud gepleegd aan de totale elektrische installatie, waarbij de elektromotoren ook met frequentiesturing zijn uitgerust.
Open Balance
Deos Control Systems Nederland is verantwoordelijk voor het zogenoemde ‘Open Balance’-systeem, een van de onderdelen van de grootscheepse renovatie. Het ventilatiesysteem wordt op meer plekken toegepast, maar voor zover bekend nog niet eerder in combinatie met een zwembad. Het systeem kenmerkt zich doordat er op luchtdebiet wordt gestuurd in plaats van op druk. Open Balance optimaliseert de luchtstromen waarbij het gewenste comfort in de ruimte wordt bereikt tegen zo laag mogelijke kosten. De lucht wordt pulserend, met een lichte overdruk ingebracht. Hierdoor is er minder afzuiging nodig. De luchtverdeling is diffuus en de ventilatiegraad gaat flink omlaag. Anton Beekman, secretaris van stichting de Swaneburg: “Die lag voorheen op 16, nu is die maar 4,5. Dat scheelt echt in energieverbruik. Bij traditionele ventilatie ontstaan er laminaire stromingen waardoor er temperatuurverschillen en tocht ontstaan. Nu zakt de lucht rustig als een deken naar beneden.” Door de diffuse verspreiding bereikt de toegevoegde lucht alle hoeken in de ruimte, waardoor er een optimaal klimaat ontstaat.

Nederlandse variant
De complete renovatie is uitgevoerd door Van Dorp Installaties uit Deventer-Heerenveen. “Dat bedrijf is gespecialiseerd in zwembaden en bracht ons op het spoor van het ventilatiesysteem. Dat is van oorsprong afkomstig uit Oostenrijk, maar daar worden hoge licentierechten voor gevraagd. Wij hebben dus gekozen voor de Nederlandse variant.” Het systeem werkt. Het temperatuurverschil (ΔT) tussen het plafond en de vloer is in de Swaneburg minder dan 0,5 °C. “Het systeem reageert ook op CO2. Stijgt die te veel dan gaat de ventilatiegraad iets omhoog.” In het begin was er sprake van condens in de nevenruimtes door de overdruk in de zwembadhal. “De kleedkamers waren toen druipsteengrotten. Daar willen we graag een temperatuur van 23 °C houden. Rondom het zwembad is die echter 29 °C en dan krijg je condens. Dat hebben we nu onder controle.” Uit rookproeven is gebleken dat de gewenste diffuse luchtverdeling, ondanks de aanloopproblemen, daadwerkelijk wordt gehaald. “Daardoor is het comfort verbeterd en besparen we ongeveer 25% op het gasverbruik.”
Alternatief voor gas
Het liefst zou Anton Beekman zien dat de Swaneburg volledig vrij van fossiele brandstoffen zou worden. “Als bestuur zien we biobrandstof met een houtkachel of aardwarmte als de enige twee opties voor vervanging van het gasverbruik. Bij elektriciteit kunnen we groene stroom inkopen of zelf via wind produceren.”
Tekst: Martin de Vries, foto’s: Alex J. de Haan – Noordoost
Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 3-2016. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.