fbpx
Artikel

Isoleren kun je op vele manieren en met vele materialen. EPS en XPS zijn twee isolatiematerialen. En hoewel ze maar één letter verschillen met elkaar, hebben ze beide hun eigen kwaliteiten. Daarom de verschillen op een rijtje.

Wanneer gebruik je EPS en wanneer XPS, of kies je voor een nog heel ander materiaal? Laten we eerste eens vertellen wat het is en wat het doet.

EPS

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) ken je waarschijnlijk beter onder de naam piepschuim. EPS bestaat qua volume voor 9 procent uit lucht en ‘slechts’ 2 procent uit polystyreen. Elke kubieke meter EPS bevat wel een tien miljoen bolletjes of parels en elke parel heeft dan weer zo’n 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. En dat is dan ook direct het geheim. Want stilstaande lucht is de beste thermische isolator.

EPS is een goedkoop isoleermateriaal dat daarnaast licht en makkelijk te verwerken is. Doordat het maar uit één materiaalsoort bestaat, is EPS eenvoudig te recycleren. Er zijn op maat gesneden platen maar het materiaal kan ook in een mal geperst worden of als losse bolletjes gebruikt worden (bijvoorbeeld als na-isolatie van een spouwmuur). EPS is ideaal voor betonvloeren, het isoleren van platte daken maar ook als bodemisolatie voor een kruipruimte. Het nadeel van EPS is dat het niet de meest milieu vriendelijkste oplossing en niet zo flexibel.

XPS

XPS is geëxtrudeerd polystyreen en wordt gemaakt van kunststofschuim. Het materiaal is verkrijgbaar als in vlakke isolatieplaten die een zogenoemde gesloten cellenstructuur hebben. Dat komt door de manier van produceren. Door dit proces hebben de platen een hogere druksterkte. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende druksterktes, waardoor ze geschikt zijn voor talloze toepassingen zoals ook voor het isoleren van parkeerdaken en parkeergarages. XPS isolatieplaten worden meestal geleverd met een trap sponning. Hierdoor hebben de platen onderling een betere verbinding waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan.

XPS is daarnaast ook nog super vochtwerend en bestand tegen schimmels. Ideaal voor bijvoorbeeld badkamers, maar ook sauna’s en zwembaden. Daarnaast is XPS ook geschikt voor een omkeerdak en kan het ook onder de grond gebruikt worden voor funderingsmuren. XPS is licht in gewicht en daarbij ook nog eens 100 procent recyclebaar.

Het nadeel van XPS is de brandbaarheid. XPS valt onder de brandklasse E (zeer brandbaar). Daarnaast is het geen goedkoop isolatiemateriaal.

De belangrijkste verschillen

Kijken we naar beide materialen dan is ten eerste de druksterkte een belangrijk verschil. Doordat XPS een hogere celdichtheid heeft, is het in hogere druksterktes beschikbaar dan EPS.

Het tweede belangrijkverschil is het vochtwerend vermogen. De waterdampdiffusieweerstand van XPS 80-250 bedraagt terwijl dat van EPS ‘maar’30-70 bedraagt. Door dat deze waterdampdiffusieweerstand bij XPS veel hoger is, is het materiaal veel meer resistent is tegen waterdamp en laat EPS dus meer lucht en vocht door. Hierdoor is XPS beter geschikt voor de isolatie van vochtige plaatsen.