fbpx
Artikel

Drinkwater levert verwarming en koeling

De energie uit onbehandeld grondwater voorziet een zwembad en school in Veenendaal van (bij)verwarming in de winter, en koude in de zomer. Het innovatieve project, in een drinkwaterwingebied, laat zien dat energiewinning uit drinkwater technisch en financieel haalbaar is.  

Het energiesysteem, Warmte/Koude uit Drinkwater (WKD) genoemd, wordt in de winter gebruikt voor verwarming van het zwembad en bijverwarming van de school. In de zomer, als het zwembad minder behoefte heeft aan verwarming, gebruikt de school het systeem voor koeling. WKO was in verband met drinkwaterwinning niet toegestaan..

 

wkd6Uit de haalbaarheidsstudie van BAM Techniek bleek dat de energiebenutting van de drinkwaterwinning zowel technisch als financieel haalbaar is. Het naastgelegen drinkwaterbedrijf Vitens pompt (bijna) continu grondwater op dat gebruikt wordt als drinkwater. Na uitwisseling van energie tussen het ruwe drinkwater en het distributienet wordt koude geleverd aan de warmtepomp en warmtewisselaar van de school, en de warmtepomp van het sportcomplex.  

 

Met het WKD systeem verbruikt het zwembad 50 procent minder aardgas. De berekening wijst uit dat de terugverdientijd 10,5 jaar bedraagt met als uitgangspunt 2,5% inflatie per jaar en een stijging van de energieprijzen van 4,5% per jaar. Op dit moment verbruikt het zwembad circa340.000 m3gas op jaarbasis. Na aanleg van de WKD-installatie is er nog een gasverbruik van circa157.000 m3; een besparing van183.000 m3gas op jaarbasis. Hier staat tegenover dat de warmtepomp circa 338.000 kWh elektriciteit op jaarbasis verbruikt. De investeringskosten zijn voor de Gemeente Veenendaal relatief snel wkd7terugverdiend.  

 

 

 

 

WKD systeem

-platenwisselaar en hydraulische aanpassing Vitens drinkwaterstation

-distributiepompen

-appendages

-distributienet naar het zwembad en unielocatie

-regeltechniek

-inclusief bouwkundige behuizing

Inkoppeling school

-warmtepomp (vermogen 300 kW) incl. appendages

-platenwisselaar t.b.v. koeling

-bijbehorende pompen, hydraulische inpassing en appendages

-regeltechniek

Inkoppeling zwembad

-warmtepompen (vermogen 500 kW) incl. appendages

-4 stuks platenwisselaars t.b.v. zwembadverwarming

-bijbehorende pompen, hydraulische inpassing en appendages

-regeltechnische aanpassing

Aanpassen luchtbehandelingskasten

-aanpassen hydraulische aansluitingen luchtbehandelingsbatterijen

-2 stuks luchtverwarmingsbatterijen

-regeltechnische aanpassing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.