fbpx
Artikel

Duurzame dokterspraktijk door evohome

Technisch installatieburo H.C. Doornhein heeft de huisartsenpraktijk van Arjan Baelde in het Zuid-Hollandse Melissant verduurzaamd. De huisarts kijkt aan het begin van het tweede stookseizoen terug op een geslaagde operatie: “We proberen energieneutraal te zijn, na een jaar lukt dat aardig.”

Bij een nieuwe installatie past een betere warmte-afgifte. Vorig jaar zomer zijn daarom ook de radiatoren waterzijdig ingeregeld en is evohome geïnstalleerd. Plaats van handeling: de huisartsenpraktijk in het dorp Melissant op Goeree-Overflakkee.

“Het pand was niet zwaar verouderd, het dateert van 2010. Maar het liep niet goed met de regeling van de temperatuur binnen. Ook wilde ik iets met verduurzaming. Al pratend met de installateur zagen we dat de tijd rijp was voor deze stap, die begon met zonnepanelen en een warmtepomp”, aldus Arjan.

Installateur Jan Doornhein vervolgt: “Hierop was evohome de perfecte aanvulling om de warmte zo goed mogelijk in te stellen. Anders dan anders gebeurt de warmte-afgifte hier alleen via radiatoren, dus zonder vloerverwarming.”

Op nul

Doornhein installeert evohome vooral in woonhuizen op ‘hun’ eiland Goeree-Overflakkee, maar afgezien van de receptie en wachtruimte is een huisartsenpraktijk ook weer niet zó heel anders. “Bij renovaties willen mensen vaak vloerverwarming; als ik dan het systeem evohome voorstel – en uitleg wat is – dan willen ze dat graag”, vertelt Jan. “Ze zijn vooraf vooral gecharmeerd van de energiebesparing.”

Zo ook de huisarts: “Je draagt iets bij aan het milieu, het doel om energieneutraal te zijn is leuk en levert natuurlijk ook wat op.” Hij is blij met de gratis energie van de zon en de mogelijkheid om te salderen: “Ik denk dat ik op 0 uitkom aan het eind van het jaar.” Jan Doornhein knikt, hij heeft net gezien dat “er nu precies nul op de meter staat, de huisarts gebruikt geen stroom van het net.” Arjan: “Dat is mooi. De uitstraling buiten is ook leuk, maar het gaat natuurlijk om het comfort binnen.”

Elke zone geregeld

Na het rekenen, tekenen en doorspreken met de huisarts maakten vader en zoon Henk en Jan Doornhein ‘een mooie installatie’ die fors minder energiekosten oplevert, omdat de opwek met zonnepanelen en een warmtepomp de gasvraag deed kelderen. Dat effect wordt versterkt door de besparing in de afgifte, omdat evohome een integraal deel van het systeem is. “Daarmee kun je elke ruimte apart bedienen, dat werkt gewoon prima. Op het touchscreen-bedieningspaneel kan de huisarts de temperatuur zien in alle ruimtes: de balie, wachtruimte, de spreekkamers, de kantine boven en natuurlijk zijn eigen kantoor. Dat zijn allemaal aparte zones waar allemaal radiatoren hangen. Die zijn voorzien van de HR92-thermostaatknoppen. Daarin zitten elektronische servomotoren die via wifi open of verder dichtgedraaid worden. Zo kun je voor elk van de negen zones in dit pand de tijd en temperatuur instellen.”

Elke ruimte inregelen

Installateur Doornhein wist dat hij terug moest komen: “Elke ruimte moet na een maand toch apart ingeregeld worden, want mensen hebben een eigen inschatting en tja, die klopt vaak toch niet met wat ze werkelijk willen. Door de weken heen merken ze toch dat het hier of daar een half of heel graadje warmer of kouder mag zijn. Dat stellen we dan later bij, per zone. Zoiets is vrij simpel.”

Flow

Het waterzijdig inregelen is een van de finishing touches van het systeem. Jan: “Voor het perfecte comfort hebben we de Kombi-TRV-inregelventielen geplaatst, tijdens het installeren van de evohome thermostaatknoppen. Zo kun je exact de flow bepalen, dus hoeveel liter er per minuut door de radiator gaat. Bij de een is deze volumestroom vijf liter, bij de ander juist meer of minder. Het verschilt per radiator. Zo gooi je geen energie weg en is de afgifte optimaal.”

De mannen van Doornhein waren goed voorbereid op deze klus. “Voor evohome hebben we enkele cursusavonden gevolgd. Daar leer je precies hoe je het gaat installeren en instellen bij je klanten, tot en met de finetuning daarvan. Belangrijk ook bij dit project is wel dat je goed de eisen, wensen en mogelijkheden van de klant in beeld hebt, plus een goed zicht hebt op de ruimte in het pand. Die voorbereiding hier was goed, het installeren ging eigenlijk heel makkelijk daardoor. Na een jaar mogen we concluderen dat het resultaat behaald is dat de klant wilde behalen. Daarop zijn we best trots, als bedrijf. De klant is blij – en wij ook!”

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen Installatie.nl en fabrikanten. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Resideo, leverancier van de producten van Honeywell Home.