fbpx
Artikel

Duurzame flat met ketensamenwerking

In Weert is een seniorenflat dankzij een integrale aanpak in korte tijd met drie energielabelstappen verbeterd. Advies, aanbesteding, installateurselectie én realisatie vonden plaats in slechts tien maanden. De oude installaties voor verwarming en warm water werden vervangen door een slimme combinatie van duurzame oplossingen. Tegelijkertijd werden de gevel- en raamisolatie en de ventilatie verbeterd. Opvallend aspect was de intensieve, persoonlijke communicatie met de senioren die het complex bewonen.

 

Het Weerter woon-zorgcomplex uit 1962 telt 90 galerijwoningen, wordt bewoond door 70-plus senioren. De bijzondere renovatieprestatie is het resultaat van optimale ketensamenwerking tussen Wonen Limburg, adviesbureau Atriensis, aannemer Haegens, installatiebedrijf Kemkens, Nefit en Buderus

 

Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage over dit project.

 

Verwarming

De bestaande, afgeschreven collectieve verwarmingsinstallatie werd vervangen door een nieuw collectief systeem van vijf Buderus gasabsorptiepompen in cascade op het dak en een cascade van 4 Nefit TopLine HR 100 hr-ketels (elk 100 kW) in de stookruimte. De gasabsorptiepompen gebruiken buitenlucht als warmtebron en leveren warmte voor de opwarming van de cv-ketels. Een 1000 liter Buderus vat fungeert als waterbuffer.

 

Warm water

DSCN0433In de woningen zelf werden alle aanwezige geisers en elektrische boilers verwijderd. Daarvoor in de plaats doet nu een zonneboilersysteem dienst: 16 thermische Nefit SolarLine zonnepanelen op het dak en vier Buderus Logalux warmwaterboilers (elk750 liter). Een TopLine HR 70 hr-ketel (70 kW) springt alleen incidenteel bij, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten.

 

Betrokkenheid

Er werd een energiecommissie opgericht waarin ook bewoners zitting namen die meebeslisten in de uiteindelijke installateur- en installatiekeuze. Een te bezichtigen  modelwoning en persoonlijke huisbezoeken waarin wensen en voorbehoud van bewoners werden besproken, maakten dat in twee weken tijd nagenoeg alle bewoners toestemden met de installatievervanging en een huurverhoging van gemiddeld 33 euro. De hogere huurprijs verdienen zij onder meer terug omdat de nieuwe installatie energiezuiniger is en bewoners nu zelf verantwoordelijk zijn voor hun stookgedrag en warmwatergebruik. In de oude situatie werd collectief afgerekend, in de nieuwe situatie hebben bewoners dankzij individuele bemetering zelf invloed op hun kosten voor verwarming en warm water.

 

Communicatie

Voor en tijdens aanvang van de werkzaamheden werden alle bewoners voortdurend op de hoogte gehouden van de voortgang en de wijze waarop overlast tot een minimum werd beperkt. Dagelijkse inloopspreekuren en bewoners van de energiecommissie als vertrouwd aanspreekpunt zorgden voor een uiterst efficiënt, succesvol renovatietraject dat in december wordt afgerond.

 

In het decembernummer van Installatie en Sanitair een grote reportage over dit project. Klik hier voor een gratis proefnummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.