fbpx
Artikel

WarmBouwen is een toepassing voor het duurzaam renoveren van woningen en bestaat uit een WKO (Warmte-Koude-Opslag) in combinatie met een nieuwe gevel met daarin geïntegreerd een netwerk van verwarming- en koelleidingen  

Het concept van de Stichting WarmBouwen is twee jaar geleden geïntroduceerd. De stichting heeft het samen met Local en DGMR-adviseurs ontwikkeld en inmiddels een Europees octrooi ontvangen. Het WarmBouwen concept verlaagd de verwarmingskosten van een woning met 70% met behulp van slimme innovatieve bouw- en installatietechnieken.

 

ins0811warmbouwen4.JPGHet concept

Het principe van WarmBouwen met succes toegepast voor de klimaatbeheersing van het rijksmonument De Tempel in Den Haag. Dit monumentale kantoor is door de toepassing van WarmBouwen van het laagste energielabel G naar het hoogste energielabel A getransformeerd en heeft 50% reductie van de CO2- uitstoot, met behoud van alle monumentale waarden. In de tuin van het gebouw zijn twee open bronnen geboord met een diepte van respectievelijk 60 metervoor de warmtebron en 80 metervoor de koude bron, waar een constante temperatuur van12°C heerst. Een warmtepomp onttrekt vervolgens warmte uit de bron dat wordt opgeplust naar een temperatuur van 20°Cen gebruikt voor opwarming van de wanden en vloeren van het gebouw.

 

Klimaatmatten

In Nederland hebben we een traditie opgebouwd om de huizen goed te isoleren om warmteverlies te voorkomen. WarmBouwen breekt met deze opvatting. In tegenstelling tot technieken die gebaseerd zijn op isolatie, maakt ‘WarmBouwen’ gebruik van het accumulerende vermogen van dak, gevel en constructie. Daartoe wordt gebruik gemaakt van zogenaamde klimaatmatten die aangelegd worden in vloeren, wanden en plafonds. “Bij de Tempel hebben we een klassiek vloer- en wandverwarmingssysteem gebruikt”, legt Miel Karthaus, een van de bestuursleden van Stichting WarmBouwen uit. “In de komende projecten gaan we de polypropyleen capillaire klimaatmatten van Navos toepassen.” 

 

ins0811warmbouwen2 installatieruimte in de TempelWarmteproductie

Aan isoleren kleven volgens Karthaus  nadelen. “Gezinnen produceren in huis ongeveer 12 literwaterdamp die het huis moet verlaten. Door het huis stevig te isoleren, wordt het damptransport door de folies tegengehouden. Stichting WarmBouwen vindt dat er meer gebruik gemaakt moet worden van bestaande technieken, waarbij met behulp van een warmte en koude opslag het gebouw energetisch in balans gebracht met de cycli van zomer en winter en van dag en nacht.”  Een drastische vermindering van de energiebehoefte uit fossiele bron is hiervan het gevolg. Dit tegenstelling tot een conventionele situatie, waarbij het verschil tussen de comforttemperatuur van 21° Celsius en de basis binnentemperatuur in een woning in Nederland groot is en er veel thermische energie moet worden toegevoegd moet worden.

 

Voordelen

Karthaus is van mening dat WarmBouwen het concept voor de toekomst is en een oplossing biedt om woningen en gebouwen duurzaam te renoveren.  De warmtevraag wordt voor circa 70% beperkt en koeling wordt 100% gratis vanuit de WKO geleverd. Het is ook mogelijk om WarmBouwen alleen aan de buitenkant van de woning toe te passen. De gevel wordt in de winter verwarmd met warmte uit de zomer en maakt de woning 2-3 labelsprongen binnen de EPC.  Bij deze toepassing dient WarmBouwen niet voor de verwarming van het gebouw, maar verminderd de warmtevraag.  Voor het opwekken van de resterende 30% aan warmtebehoefte en de vraag naar warm tapwater, gewoon de bestaande (cv-) installatie gebruikt worden. Stichting WarmBouwen is met verschillende partijen en toeleveranciers in gesprek om te kijken naar de optimale (technische) invulling van het WarmBouwen concept.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.