fbpx
Artikel

Duurzame vloer boordevol techniek

De vloer van het nieuwe onderkomen van Nathan Systems in Zevenaar zit boordevol installatietechniek: betonkernactivering voor verwarming en koeling, ventilatie, elektra en sprinkler. Engineers werkten drie maanden aan het concept, zo is te lezen in vakblad Installatie en Sanitair. Het pand wordt begin november geopend, en bevat een keur aan duurzame installatietechniek.

Het beton is overal in het zicht, maar de installatietechniek is strak weggewerkt. Omdat er zo veel leidingwerk de vloer in moest was de keuze voor een breedplaatvloer snel gemaakt. Het beton is zelfs overal in het zicht. De leidingen voor betonkernactivering en de sparingen voor verlichtingspunten, luchttoevoer en sprinklerkoppen zijn in de breedplaatfabriek al ingestort. Een mate van prefabricage die voor de utiliteit heel bijzonder is. Het heeft drie maanden geduurd voordat de vloer volledig geëngineerd was. Nathan koos voor de Airdeckvloer van De Hoop Pekso. Dit is een breedplaatschil die voorzien is van vierkante plastic kratten in de neutrale zone om gewicht en materiaal te besparen.

Installatiewand en kaal beton

Aan een zijde van het glazen gebouw is een verticale installatiewand met centrale toevoerkanalen voor ventilatielucht geplaatst. Hierin zitten ook de verdelers voor betonkernactivering en de vloerverwarming.  Op elke verdiepingsvloer zijn er horizontale aftakkingen, in stramienen van 3,60 m over de gehele breedte van het gebouw. Elk stramien voorzien van een inblaaspunt voor ventilatielucht, een eigen zone in de vloerverwarming en een eigen zone in de betonkernactivering in het plafond. Elk inblaaspunt heeft een eigen toevoer vanaf de verdeler in de wand, zodat elke zone afzonderlijk kan worden aangestuurd. In totaal kent het pand een dertigtal groepen.

Klaassen Groep uit Dinxperlo bouwde het pand, DKC Totaaltechniek uit Wijchen verzorgde het installatiewerk. Het nieuwe kantoor van de importeur van Uponor en Alpha Innotec moet naast een prettig, duurzaam gebouw ook een showroom worden van eigen kunnen. Zo is met glazen ramen veel techniek zichtbaar gemaakt

WKO: warmte, koude en lucht

Voor de warmte, koude en de energie in de ventilatielucht zijn twee WKO-bronnen geboord. Voor warmtevraag in het pand van 6000 m2 volstaan twee seriegeschakelde machines van 45 kW. Voor de verwarming is 2000 liter aan buffer opgesteld. Door de betonkernactivering kan het verwarmingswater op lage temperatuur van 27 graden worden aangevoerd, hooguit 30 graden in de koudste dagen van het jaar.  Dit betekent dat de bron, die stabiel op 10 graden zit, slechts 17 graden bijverwarmd hoeft te worden.  De koeling gaat niet over de warmtepomp maar komt rechtstreeks van de bron, en wordt met circulatiepompen door de leidingen verplaatst. De warmtepomp kan hierdoor een COP van 6,0 halen.

Het complete artikel lezen?

Vraag hier een gratis proefnummer van Installatie en Sanitair aan. Of sluit een voordelig proefabonnement af.

Foto’s van de bouw en installatietechniek

Foto’s: Eddy Buiting, Paul Lagro, Henk Wind

Vlog over de installatieruimte in dit pand