Ga naar hoofdinhoud

Een VCA certificering online

Juist in deze tijd is het goed om stil te staan bij veilige werkomstandigheden. En dan niet alleen met betrekking tot de anderhalve meter, maar om te laten zien dat je je bewust bent van alle ‘standaard’ risico’s die je loopt tijdens je werk.

Laten zien dat je als bedrijf nadenkt over deze risico’s is voor opdrachtgevers belangrijk. Niet voor niets ontwikkelde SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) in het verleden de VCA om te zorgen dat bedrijven gecertificeerd kunnen worden voor een veilige manier van werken. En deze training kun je nu ook veilig online volgen.

Onafhankelijke erkenning

VCA staat voor Veiligheid gezondheid en milieu Checklist Aannemers, maar is meer dan een checklist. Het is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid. De VCA helpt hiermee om werknemers in risicovolle werkomgevingen veiliger en gezonder hun werk te laten doen. Denk daarbij aan bouw, petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek en procesbesturing.

Met een VCA laat je zien dat je je bewust bent van de risico’s die je loopt tijdens het werk. Niet raar dus dat steeds meer opdrachtgevers ervoor kiezen werk alleen uit te besteden aan VCA-gecertificeerde leveranciers. Een onmisbaar certificaat voor professionals die, zelfstandig of via een werkgever, veilig willen werken in een sector met een verhoogd veiligheidsrisico.

Online training

Werd het VCA programma in eerste instantie opgericht voor bedrijven binnen de petrochemische industrie, inmiddels wordt het ook gebruikt binnen zowel bouwkundige werkzaamheden, technische diensten, industriële reiniging, industriële stellingbouw, werktuigbouwkundige activiteiten als procesbesturing en elektrotechniek.

VCA cursussen zijn er in drie varianten, de VCA Basis, ook bekend als B-VCA. Dit is een training voor medewerkers die moeten kunnen laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen. Daarnaast is er de VCA VOL, Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Zoals de naam al doet vermoeden voor leidinggevenden en zzp’ers die actief zijn in een risicovolle werkomgeving. En dan is er de VIL-VCU. Deze training is bedoeld voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

Een virtueel VCA klaslokaal

Met de VCA Basis Virtual Classroom kies je voor een VCA cursus in een virtueel klaslokaal. De sessies tijdens de virtual Classroom duren tweeënhalf uur, met behulp van een online programma. Hierbij krijgen de deelnemers een link krijgen waarmee ze toegang hebben tot het online klaslokaal. In de sessie kunnen vragen gesteld worden en worden bepaalde onderwerpen extra uitgediept. Ook wordt er een online proefexamen gemaakt, om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden.

Nu is het moment

Het in het bezit zijn van een VCA certificaat zorgt ervoor dat je kunt aantonen dat je voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Omdat het voorkomt dat zowel de opdrachtgever als de aannemer allerlei handelingen moeten uitvoeren om de veiligheid, gezondheid en milieu te waarborgen, is het bij grotere instanties steeds vaker een eis om opdrachten te mogen uitvoeren. Omdat de cursus in eigen tempo gedaan kan worden, is juist nu een goed startmoment. Uren die wegvallen bij opdrachten of in de tijd dat er minder andere activiteiten zijn, is het makkelijker een cursus erbij te doen. Zo gebruik je deze tijd goed en ben je goed voorbereid op de toekomst.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte