
Nederlanders betalen zich blauw aan de pomp. Hoe moeten installateurs de steeds stijgende brandstofkosten voor hun wagenpark onder controle houden? Vijf tips.
We gaan steeds vaker met lood in de schoenen Euroloodvrij tanken. Ons land staat wereldwijd in de top drie van duurste brandstoflanden. Wij moeten alleen Noorwegen en Turkije voor ons ‘dulden’.Op 19 juli 2005 betaalden we aan de tank 1,39 euro voor een liter benzine; half augustus 2012 was dat 1,83 euro.
Brandstof duurste variabele
De brandstofkosten verdringen bij veel ondernemers met een wagenpark de onderhouds- en verzekeringskosten van de eerste plaats. Bij het leasen van een licht bedrijfsvoertuig bedragen de brandstofkosten 19 procent van de leaseprijs. Ter vergelijking: de verzekeringskosten vertegenwoordigen 11 procent van deze prijs, en de onderhoudskosten nog eens 10 procent1.
Hoe komt dit? De gemiddelde prijs van diesel2 is sinds 2005 met 92 procent gestegen. De prijs van loodvrije benzine steeg met maar liefst 109 procent. En het einde van die stijging is nog niet in zicht. Installatiebedrijven die veel wagens op de weg hebben, worden bij de pomp hard in de portemonnee getroffen. Naast de crisis, de moordende concurrentie en de steeds krapper wordende marges, hebt u er als ondernemer nog een zorg bij. Tanken in Algerije (0,20 eurocent per liter) is geen optie. Strijden tegen de hoge belasting, accijnzen en het kwartje van Kok is een lange weg. Alle auto’s vervangen door elektrische auto’s is nog erg kostbaar.
Daarom vijf praktische tips voor installateurs om de brandstofkosten binnen de perken te houden.
TIP 1 Vooruitzien
Het opwaarderen van een wagenpark door het aanschaffen of leasen van brandstofzuiniger voertuigen kan een uiterst positieve uitwerking hebben op de brandstofkosten. Bij de aanschaf van nieuwe auto’s kunt u eveneens rekening houden met toekomstig onderhoud. Zowel de ANWB, de Consumentenbond als Milieu Centraal publiceren regelmatig over auto’s, brandstofverbruik en onderhoudskosten. Ook op de website www.hetnieuwerijden.nl vindt u tips. Ondernemen is vooruitzien.
TIP 2 Onderhoud
Bent u nog niet toe aan de aanschaf van een nieuw wagenpark of stelt u dit uit door de crisis? Dan kunt u met structureel en periodiek onderhoud veel geld besparen. Door verstopte luchtfilters en slecht afgestemde motoren valt het aantal per liter gereden kilometers lager uit.
TIP 3 Banden
Uit onderzoek blijkt dat het monteren van de juiste banden en het waarborgen van een optimaal drukniveau het brandstofverbruik tot 15 procent kan terugbrengen3. Kies daarom banden die voldoen aan de eisen van De Nieuwe Band en wissel tijdig naar zomer- of winterbanden.
TIP 4 Rijgedrag
U kent ze vast wel, medewerkers die, eenmaal in de bedrijfswagen, denken dat ze op de 24 uur van Le Mans rijden. Lekker ‘pittig’ en ‘assertief’ rijden kost u onnodig veel geld. Volgens het Britse Ministerie van Transport gaat rijden met 113 km/u gepaard met een 15 procent hoger brandstofverbruik dan rijden met 80 km/u. Bij 129 km/u wordt er 25 procent meer brandstof verbruikt dan bij 113 km/u. Kies daarnaast de route met zorg, vertrek op tijd en vermijd zoveel mogelijk de spits. Rijden volgens Het Nieuwe Rijden (HNR) levert eveneens een flinke kostenbesparing op.
- Schakel met een benzinemotor tussen de 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling en met een dieselmotor tussen 1.800 en 2.200 toeren.
- Rijd vanaf tachtig kilometer per uur in de vijfde versnelling en bij vijftig kilometer per uur in z’n vier.
- Staat de auto twintig seconden stil, dan is het zinvol om de motor af te zetten.
- Gebruik de airconditioning en achterruitverwarming alleen als het echt nodig is.
- Laat voor een verkeerslicht tijdig het gas los, ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling uitrollen.
U kunt uw medewerkers op een positieve manier op hun rijgedrag aanspreken en ze stimuleren. Zo is het mogelijk om berijders die de meeste kilometers per liter rijden te belonen met een geldbedrag. Of om aan alle werknemers een percentage van de bespaarde brandstofkosten uit te keren.
TIP 5 Technologie
Maak gebruik van moderne technologie, zoals smartphone-applicaties, cruise control, boordcomputer of een complete beheeroplossing voor wagenparken. Een voorbeeld hiervan is de WorkSmart-oplossing van TomTom Business Solutions. Geavanceerde technologie om een wagenpark optimaal te beheren, betaalt zich sneller terug dan u denkt. Hiermee is het mogelijk alle belangrijke managementinformatie over de wagens in het wagenpark real-time te verzamelen. Bovendien is met een geïntegreerd navigatiesysteem eenvoudig om files heen te rijden. Dit levert efficiënte en stressvrije ritten op en een minimaal aantal gereden kilometers. Een goed systeem waarschuwt bovendien real-time bij ongewenst stuur- of remgedrag. Zo kun u direct ingrijpen om de kosten binnen de perken te houden.
Tekst: Jeroen Groenendijk, Sales Director Benelux bij TomTom Business Solutions
Voetnoten
- 1Athlon Car Lease, gemiddelde totale eigendomskosten, februari 2011.
- 2Voetnoot 1: Volgens cijfers van de Waarnemingspost voor de Energiemarkt van de Europese Commissie
- 3Volvo Trucks en Michelin, januari 2012.
Meer berichten
-
Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?
Een flink aantal plannen dat het kabinet Rutte III afgelopen week presenteerde, raken de ondernemers… Lees verder →
-
Kracht van kleine lettertjes
Heeft u algemene voorwaarden? Heel goed! Met die kleine lettertjes kunt u namelijk een hoop… Lees verder →
-
Ketenbetaling: sneller je centen
Betalingstermijnen van 30, 60, 90 of zelfs 120 dagen zijn in de bouwsector al lang… Lees verder →
-
Slimmer plannen
Een laagdrempelig systeem van servicesoftware: offreren, plannen en factureren. Installateur Ruud Klaassen ontwikkelde zelf Service Planner. Afspraken… Lees verder →
-
EPC wordt BENG
Vanaf 2020 mogen er alleen nog maar BENG-gebouwen worden gebouwd. Voor deze ‘bijna energieneutrale gebouwen’ gaat… Lees verder →
-
Tips voor een slechtnieuwsgesprek
Nuchtere Hollandse ondernemers en goede gesprekken voeren… het blijft een wat ongemakkelijke combi. Toch ontkomt u… Lees verder →
-
Tips voor een correctiegesprek
Nuchtere Hollandse ondernemers en goede gesprekken voeren… het blijft een wat ongemakkelijke combi. Toch ontkomt u… Lees verder →
-
Tips voor een beoordelingsgesprek
Nuchtere Hollandse ondernemers en goede gesprekken voeren… het blijft een wat ongemakkelijke combi. Toch ontkomt u… Lees verder →
-
Tips voor een coachgesprek
Nuchtere Hollandse ondernemers en goede gesprekken voeren… het blijft een wat ongemakkelijke combi. Toch ontkomt u… Lees verder →
-
Tips voor een functioneringsgesprek
Nuchtere Hollandse ondernemers en goede gesprekken voeren… het blijft een wat ongemakkelijke combi. Toch ontkomt u… Lees verder →