fbpx
Artikel

Esplanade nieuwe uitleg van weelde

De eerste associatie met dé ISH-noviteit van Duravit doet denken aan klassieke grandeur of misschien zelfs protserigheid. De Duitse fabrikant legt Esplanade uit als de nieuwe interpretatie van deze royale luxe. Een beursprimeur, die na de beurs in Frankfurt op de markt verschijnt. Waren eerdere innovatieve lijnen zoals de Starck-collectie en Puravida trendsettend in badkamerland; met de sanitairserie van de Russische ontwerper Sergei Tchoban gooit Duravit het voor 2011 weer over een compleet andere boeg. Dat bleek op de Duravit Design Days, de exclusieve preview die het merk gaf aan de vakpers in sanitairland. De collectie Esplanade (Frans voor ‘boulevard’) geeft een nieuwe interpretatie van de pompeuze klassieke weelderigheid. Dus geen gouden kranen en kitsch, maar wel een vrije ‘smaakvolle’ omgang met vormen, oppervlakken en ruimten.  Het maakt het oeuvre van de badkamergigant uit het Zwarte Woud opnieuw veelzijdiger en breed. Letterlijk breed, want hoewel alle standaardafmetingen in het assortiment zitten, lijkt de collectie door het vormenspel en randen groter. De wastafels meten 63 en 80 cm breed, het toilet 45 cm (!), terwijl het vrijstaande bad met 104,5 cm ook royaal bemeten is. 

 

Koffers

Concreet bestaat de nieuwe serie uit keramiek, meubels en een vrijstaand en inbouwbad van acryl. De Duitse fabrikant geeft de wastafel nieuwe rondingen mee, waarbij het aflegdeel hoger ligt dan de wastafelrand. De royale maatvoering en zachte vormen is overal terug te vinden. Bij de meubels en het vrijstaande bad vallen direct de pootjes van de elementen op, een knipoog naar de 18e en 19e eeuw, toen badinrichtingen nog echt meubelstukken waren. De elegante kasten en bijzonder gedetailleerde frontlades wekken de associatie op met ouderwetse koffers, mede dankzij de chique grepen. De serie is uitgevoerd in twee kleuren. De  donkere houtbekleding ‘Oak’ en een afwerking in edelwit ‘Silk’. Opvallend is dat deze afwerking ook op het royale toilet terugkomt. Directeur Nederland, Leon van der Vlis, ziet in de nieuwe collectie vooral een nieuwe stijlrichting voor de komende jaren, na jaren van minimalisme en meer rechte strakke vormen.

 

Nog meer

Duravit liet op de exclusieve preview voor de ISH nog veel meer zien. Designer Matteo Thun tekende voor de serie Onto. Verder hebben zowel de klassieke collectie van Philippe Starck en de commerciële serie Darling een eigentijdse opfrisser gekregen. Op wellness gebied introduceert het merk een stoomdouche (ook van de hand van Starck) en een royaal ligbad. Bijzonder is verder de inklapbare en dus ruimtebesparende douchecabine die EOOS voor Duravit heeft ontworpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.