fbpx
Artikel

Functioneringsgesprekken zijn in de installatiebranche nog geen gemeengoed. Toch zijn ze een niet te negeren middel om succesvol te blijven en medewerkers tevreden te houden.  

Uitgangspunt voor een goed functioneringsgesprek is een een goede functie-omschrijving en en competentieprofiel. Het gesprek zal deels een beoordeling hiervan zijn van de leidinggevende (het feitelijke functioneren) maar ook over de vastlegging en tenuitvoering van persoonlijke doelstellingen en ambities.

 

Verbeteren

Het functioneringsgesprek heeft tot doel om de kwaliteit van het geleverde werk bij het bedrijf, de verhoudingen op de werkvloer en de werkomstandigheden te verbeteren. Ook al gaat alles goed, het kan altijd beter. Daarbij is het erg belangrijk dat het gesprek op gelijkwaardig niveau plaatsvindt. Eenzijdig eenrichtingsverkeer is een grote valkuil. Een functioneringsgesprek is geen beoordelingsgesprek. Maak ter voorbereiding een duidelijke agenda, stel een checklist op, en zorg dat iedereen zich goed kan voorbereiden op het gesprek. Hier een voorbeeld.

 

Luisteren

Belangrijke is dat een leidinggevende luistert, en een medewerker stimuleert om te praten over wat er hij of zij vindt van het reilen en zeilen binnen het bedrijf. Vraag door, en vat regelmatig zaken kort en bondig samen. Geef geen direct weerwoord, wees niet vooringenomen en stimuleer transparantie. Spoor de medewerker aan om zelf mogelijke oplossingen te bedenken voor ontevredenheid, problemen of uitdagingen. Vraag door om tot de kern van de zaak te komen. Dit noemt men de LSD-methode: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Stel open vragen, wees duidelijk. Schiet niet in de verdediging wanneer het functioneren van de leidinggevende ter sprake komt. Evalueer ook de sfeer tijdens een gesprek. ‘Hoe vond je het gaan.’

 

Oplossingsgericht

Belangrijk is om de samengevatte en besproken punten om te zetten in acties. Zo bondig en concreet mogelijk, met acties voor medewerker en leidinggevende. Aan losse flodders, of slecht onderbouwde kritiek of kreten heeft niemand iets. De medewerker en leidinggevende moeten oplossingsgerichte acties formuleren die mogelijke problemen kunnen verhelpen of ambities kunnen vervullen.
 

Verslag maken

Belangrijk is de verslaglegging. De resultaten en gemaakte afspraken worden verwerkt in een goed verslag, dat door de gesprekspartners wordt ondertekend indien akkoord. De medewerker ontvangt een exemplaar, de leidinggevende een exemplaar voor het personeelsdossier.

Als jullie het beiden eens zijn met de inhoud, wordt het verslag ondertekend. Dit pakket met afspraken vormt de basis voor het beoordelingsgesprek; de feitelijke ‘afrekening’ waarbij leidinggevende wel het oordeel mag vellen over de prestaties van de medewerker.

 

Meer informatie, tips en checklists:

http://www.carrieretijger.nl/functioneren

http://www.vandenbergtraining.nl/faqs-2.html

http://www.managersonline.nl/nieuws/9551/zeven-tips-voor-een-uitmuntend-functioneringsgesprek.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.