fbpx
Artikel
gas, aardgas, koken

Beschik je binnenkort over een nieuwe woning of is het misschien wel je allereerste echte eigen woning? Dan moet je natuurlijk wel een aantal zaken regelen. Je zit immers niet te wachten op aanmaningen en dreigbrieven van energiebedrijven. Gas, water en licht aansluiten is dan ook de belangrijkste stap die je moet nemen als je een nieuwe woning betrekt. Gelukkig kan dit al voordat je de sleutel in handen hebt, zodat je met een gerust gevoel het huis kunt betrekken. Maar hoe regel je dat precies en waar moet je op letten?

Water afsluiten?

Het is eigenlijk gek dat we altijd over gas-, water- en lichtkosten spreken en deze drie in één zin gebruiken. Alhoewel ze allemaal vallen onder de vaste lasten, sluit je ze niet bij dezelfde maatschappij af. Zo wordt water geregeld via een waterleverancier in jouw regio. Vaak kan je hier niet uit kiezen, omdat dit regionaal geregeld is. Wel kan je natuurlijk besparen op de gas-, water- en lichtkosten.

Wist je dat je ook gas en elektra bij verschillende leveranciers kunt afsluiten? Zo zijn er mensen die hun gas bij een andere leverancier afsluiten dan hun elektra. Dit is enkel raadzaam als het financieel heel voordelig is, maar in de meeste gevallen adviseren we toch om alles bij één leverancier te houden. Anders loop je immers het risico dat je het overzicht verliest.

Hoe regel je gas & licht in een nieuwe woning?

Als je een nieuwe woning betrekt, wil je natuurlijk wel direct over gas en licht beschikken. Als je op dit moment al over een energiecontract beschikt, is dit het ideale moment om met een schone lei te beginnen. De Consumentenbond raadt immers niet voor niets aan om regelmatig over te stappen. Hiermee kan je een hoop besparen, doordat je van energie-acties en leuke kortingen gebruik kunt maken. Gas en elektra kan je, voordat je de woning betrekt, al regelen. Je legt het contract hierbij al vast en geeft aan dat je de meterstanden doorgeeft op de dag van de verhuizing. Zo kunnen zij straks voor jou een correcte berekening maken met betrekking tot de jaarafrekening en krijgen ook de oude bewoners een duidelijke eindafrekening doorgestuurd.

Let op: als je gas wilt regelen voor een nieuwe woning, is het wel belangrijk om de voorzieningen daar te kennen. Zo zijn sommige woningen aangesloten op de stadsverwarming. Hierbij hoef je niet zelf de gasaansluiting te regelen. Wanneer dit niet het geval is, is het regelen van gas jouw eigen verantwoordelijkheid.

Hoe kies ik de goedkoopste energieleverancier?

Je wilt uiteraard niet te veel betalen voor jouw energiecontract. Daarom is het verstandig om de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Wees gerust, dit betekent geen urenlang zoekwerk. Tegenwoordig kan je door middel van eenvoudige online rekentools direct zien waar je het voordeligst uit bent. Dat scheelt jou niet alleen een hoop keuzestress, maar levert ook nog eens jaarlijks een fikse besparing op. Let bij het kiezen van de goedkoopste energieleverancier altijd op jouw eigen gezinssamenstelling, woningtype en energieverbruik. Zo weet je precies aan welke voorwaarden de maatschappij moet voldoen en maak je zeker de juiste keuze!