fbpx
Artikel

Om Legionellabesmettingen te voorkomen, worden in het oude Ommelander Ziekenhuis in Winschoten met behulp van een elektronisch gebruikersstation spoelingen van koudwaterleidingen gereguleerd.  

Het Ommelander Ziekenhuis werd in 1970 uitgebreid met een personeelsgebouw voor 110 personeelsleden. Het vrijstaande gebouw is typerend voor de zeventiger jaren en niet geïsoleerd waardoor de temperatuur zowel in de zomer als in de winter door het stoken snel oploopt. Daardoor wordt ook het water in de koudwaterleidingen snel te warm. 

 

ins0214drinkw2 OZG Winschoten 1Doorstromend aansluiten geen optie

Jacob Wieske, werkvoorbereider van het ziekenhuis: “De leidingen zijn deels in de muur verwerkt waarbij een paar strangen van de verwarmingsleidingen ook nog eens ongeïsoleerd van boven naar beneden lopen. Daar komt bij dat het zusterhuis niet continu in gebruik is en spoelingen als gevolg van gebruik van de koudwaterinstallatie niet vanzelfsprekend zijn.” De leidingen doorstromend aansluiten bleek geen optie omdat grote delen van de installatie niet goed te bereiken waren. Daarom werd installatiebedrijf Westerdijk benaderd om een oplossing te ontwikkelen.

 

Snelle, effectieve oplossing

“Als voorwaarde stelden we dat de oplossing snel en eenvoudig zou kunnen worden geïmplementeerd. Naar verwachting gaan we in 2016 naar een compleet nieuw ziekenhuis, dus ingrijpende renovaties waren geen optie. Bovendien wilden we de ervaring die we nu opdoen, wellicht ook weer vertalen naar ons nieuwe pand in Scheemda”, aldus Jacob Wieske.

 

Gebruikersstation

Het elektronische gebruikersstation van de Viega bleek uiteindelijk een oplossing. Het spoelstation ververst stagnerend water in de leidingen afhankelijk van gebruik, temperatuur of tijd, voordat er besmetting kan plaatsvinden. Het tijdgestuurd spoelen is vooraf in de fabriek ingesteld en kan naar wens worden veranderd. Voor het gebruiks- en temperatuurgestuurd spoelen zijn alleen multifunctionele sensoren nodig. Het spoelen zelf gebeurt met de juiste waterhoeveelheid en watertemperatuur en met de juiste tijdsintervallen. Op die manier garandeert het station een doelmatige, veilige én duurzame oplossing voor het behoud van de drinkwaterkwaliteit.

 

Snel en eenvoudig

Het gebruikersstation leent zich voor koud- en/of warmwaterinstallaties en kan in voorwand- of droogbouwsystemen worden ingebouwd of opgebouwd. Het station wordt af-fabriek gemonteerd en vooringesteld geleverd en kan dan ook direct in gebruik worden genomen. “Op iedere etage van het zeven verdiepingen tellende personeelsgebouw is een gebruikersstation geïnstalleerd”, aldus Wieske.

 

ins0214drinkw3Laatste redmiddel

Een spoelsysteem is eigenlijk een laatste redmiddel. Het beheren van de drinkwaterkwaliteit begint namelijk al bij een juist ontwerp. Overleg tussen opdrachtgever en de uitvoerende bedrijven is dan ook van groot belang. Een van de punten die bij het juiste ontwerp aan de orde zal komen, is het doorstromend aansluiten. Daarvoor zijn verschillende oplossingen op de markt, waaronder venturi-aftakkingen. Deze maken de jaarlijks te onderhouden terugstroombeveiligingen overbodig. Met het doorstromend aansluiten wordt de kans op een biofilm, een perfecte voedingsbodem voor bacteriën, verminderd. In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, is het belangrijk om het evenwicht te bewaren in de bacteriën in drinkwater. Het desinfecteren verstoort ook de leefomgeving van goede bacteriën.

 

Tekst en foto’s: Martin Franke

 

4 reacties op “Gebruikersstation reguleert drinkwaterspoelingen

 1. Wendi Buijs schreef:

  Voor de omstandigheden een prima oplossing. Alleen zie ik de vrije uitstroom naar het riool niet (Zie water werkblad 3.8, bladzijde 4). Waar zit deze?

 2. Viega schreef:

  Geachte mevrouw Buijs,

  Hartelijk dank voor uw opmerking. De door u gevraagde vrije uitstroom zit in elke de afvoeraansluiting verwerkt. Op de fotot link- en rechts onderaan. Hierin zit een vrije uitstroom volgens de NEN EN 1717. Extra is hierin een sensor opgenomen, die bij een eventule mogelijke verstopping van de afvoer een signaal geeft dat de watertoevoer moet worden gestopt en dit kan worden gekoppeld aan een externe alarmfunctie.
  Op deze manier is er sprake van een dubbele beveiliging.

  Met vriendelijke groet, Gerben Verweij.

 3. Wendi Buijs schreef:

  Deze vrije uitstroom zie ik nog steeds niet.

 4. […] (online) tools om dit te bewaken is een belangrijke trend die op de beurs zichtbaar was. Zo heeft Viega spoelstations voor automatisch beheer. Ook kranenfabrikant Grohe introduceerde op de beurs een wateralarm voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.