fbpx
Artikel

Geld lenen voor verduurzamen woning

Het verduurzamen van een huis is op verschillende manieren te financieren. In dit artikel lees je meer over de mogelijke opties om geld te lenen voor het verduurzamen van een huis.

Woning verduurzamen: hoe te financieren?

De toenemende bewustwording rondom klimaatverandering in combinatie met wooncomfort zijn belangrijke redenen om een woning te verduurzamen. De menselijke activiteiten op het milieu hebben een grote invloed op het klimaat. Door een woning te verduurzamen, wordt bijgedragen aan een gezondere leefomgeving. Bovendien is een duurzame woning beter voor de portemonnee op de lange termijn. Het is een investering voor zowel jezelf als het milieu. 

Dit artikel bespreekt de mogelijkheden om een woning te verduurzamen en de manieren waarop dit gefinancierd kan worden. Denk hierbij aan isolatie en hernieuwbare energiebronnen. Er zijn diverse manieren waarop huiseigenaren hun woning kunnen verbeteren om de ecologische voetafdruk te verminderen. 

Financieringsopties voor het verduurzamen van een woning

Het verduurzamen van een woning kan best een opgave zijn. Er moet flink geïnvesteerd worden en hierdoor kunnen de kosten snel oplopen. Misschien ben je zelf kapitaalkrachtig genoeg. Echter, dit is voor velen niet het geval. Gelukkig is het mogelijk om geld te lenen voor het verduurzamen van een woning. Dankzij een mogelijke lening is het voor meer mensen mogelijk om te investeren in een duurzame toekomst. Wat zijn mogelijk opties met betrekking op het lenen van geld voor een duurzame woning?

  1. Energiebespaarlening: het is mogelijk om leningen aan te vragen die specifiek bedoeld zijn voor het ondersteunen van verduurzamingsinspanningen. Het voordeel hiervan is dat deze leningen vaak gunstige voorwaarden hebben met lagere rentetarieven. 
  2. Hypotheek als duurzame lening: het is bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk om de kosten van verduurzamingsprojecten op te nemen in de hypotheek. Hierdoor worden de financieringslasten over een langere periode verspreid. 
  3. Investeringen in energieprestatiecontracten (EPC’s): bij deze contracten is een derde partij verantwoordelijk voor het financieren en implementeren van verduurzamingsmaatregelen. De kosten worden vervolgens terugbetaald uit de besparingen op energiekosten.
  4. Crowdfunding en Collectieve Financiering: huiseigenaren kunnen de krachten bundelen en samenwerken voor een gezamenlijke financiering voor grote verduurzamingsprojecten. 

De verduurzamingsopties voor woningen op een rijtje

Wanneer er nog niet voldoende budget beschikbaar is om een woning te verduurzamen is het ook mogelijk om hulp in te schakelen en subsidies voor het verduurzamen van een woning aan te vragen. Dit maakt het nog aantrekkelijker en makkelijker om energie te besparen. Hier volgen alle verduurzamingsopties om te overwegen waar ook een subsidie verkrijgbaar voor is:

  1. Isolatie en dubbele beglazing: goede isolatie is essentieel om warmteverlies te verminderen. Spouwmuurisolatie, dakisolatie, driedubbele beglazing en vloerisolatie verbeteren de energie-efficiënte van de woning. Vraag de landelijke isolatie subsidie (ISDE-subsidie) aan om isolatie mogelijk te maken in een woning. 
  2. Zonnepanelen: zonnepanelen installeren op het dak helpt om een groot deel van de benodigde energie op te wekken. Dit draagt bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van niet hernieuwbare energiebronnen. Als particulier hoef je vanaf 2023 geen btw meer te betalen wanneer je zonnepanelen aanschaft. 
  3. Warmtepompen: een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of water en gebruikt deze om een huis te verwarmen. Deze gebruiken geen fossiele brandstoffen en zijn dus energiezuinig. Ook hier kun je verschillende subsidies voor aanvragen.
  4. Zonneboilers: Zonneboilers gebruiken zonne-energie om water te verwarmen. Dit kan helpen aan het verminderen van de energiebehoeften van warm water. Hiermee bespaar je geld en draag je bij aan een beter milieu. Bekijk de verschillende subsidies en ontdek wat past bij je woning.
  5. Groendaken: vergroen je dag of tuin voor hitteabsorptie en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Bovendien draagt een groendak bij aan een betere isolatie van een huis. Vraag het na bij de gemeente voor eventuele subsidie.
  6. Ventilatie systemen: laat efficiënte ventilatiesystemen installeren met warmteterugwinning. Deze zorgen voor frisse lucht zonder kostbare warmte te verliezen. 

Conclusie

Het verduurzamen van een woning is tegenwoordig niet meer weg te denken. Niet alleen is het essentieel voor het verminderen van een ecologische voetafdruk. Het werkt ook voordelig in het bevorderen van een duurzame levensstijl dat meer luxe en gemak biedt. Er is een breed scala aan verduurzamingsopties beschikbaar, die het huiseigenaren mogelijk maakt om iets samen te stellen dat werkt voor hen. Het is allemaal samen te stellen op basis van behoeften en budget. 

Financieringsmogelijkheden zoals subsidies, leningen en innovatieve contracten maken het mogelijk voor huiseigenaren om deze projecten te realiseren. Dit kan zonder buitensporige financiële lasten. Wanneer iedereen (individuen, overheden en financiële instellingen) blijven samenwerken, is het mogelijk om een duurzamere toekomst voor onszelf en de planeet te bevorderen.