fbpx
Artikel

Geluidsarm ventileren met geringe weerstand

Geluidsoverlast als gevolg van een herriemakende ventilatie is knap irritant. Dat heeft een aantal oorzaken. Eén van de redenen is dat de ventilatiekanalen te veel weerstand bieden. Kies daarom altijd voor spirobuizen.

Een geluidloos ventilatiesysteem bestaat niet. In het systeem zit een motor en bovendien produceren de trillingen in het apparaat geluid. Iemand kan er wel voor zorgen dat het geluid wordt gereduceerd tot een aangenaam niveau.

Spirobuizen

Om te beginnen is de plek van het ventilatiesysteem van belang. Zorg altijd voor een stevige, vaste achterwand, zodat de muur geen trilling kan veroorzaken bij actieve ventilatie. Daarnaast zijn geluiddempers aan de ventielen een oplossing. Achter de dempers wordt vervolgens een starre buis, ofwel een spirobuis, geplaatst. Deze buizen zijn namelijk glad aan de binnenkant en zorgt voor minder weerstand in de buis. Daardoor verplaatsen de trillingen zich makkelijker, waardoor het ventilatiesysteem minder geluid veroorzaakt.

Reiniging

Na aanleg van de ventilatiekanalen is het verstandig deze te ontdoen van stof en vuil. Schone buizen zorgen voor minder geluidsoverlast. Na enkele jaren is het aan te raden om de reiniging nogmaals uit te voeren. Hiervoor bestaan bewezen werkmethoden.    

Deze tekst is verzorgd door onze partner