fbpx
Artikel

Gemak, controle en comfort in elke woonzone

“De vorige bewoners hadden een maandelijkse energierekening van 250 euro. Geen wonder: door de ventilatieopeningen keek je zó door de spouwmuur naar buiten, ook ’s winters. Dubbelglas was er, maar van de eerste generatie. Tijdens de verbouwing die volgde, is onze interesse voor energiebesparing gewekt”, vertelt Sandra Roosen. “Sindsdien zijn we er in het gezin ‘hobbymatig’ mee bezig. Het is goed voor je portemonnee en het milieu.” Daarbij blijkt evohome van Resideo een welkome uitbreiding.

Met een stapsgewijze aanpak werd de energierekening omlaaggebracht en tegelijkertijd steeg zo de energieprestatie van het huis. Naast zolder- en spouwmuurisolatie kwamen er een warmte-accumulerende Finse speksteenkachel, HR++-glas en, in 2019, zonnepanelen. Dit voorjaar heeft het gezin van vijf de stap gezet naar vloerverwarming op de begane grond, met behoud van de radiatoren op de etages. De installatie maakte deel uit van een herinrichting van de complete benedenverdieping, uitgevoerd door aannemer Roest & Van Ovoorde.

Schipperen met de verwarming

Sandra: “Ons huis is een hoekwoning uit 1937, met meer dan tien kamers, die bij elkaar ruim 190 m2 beslaan. Het was altijd schipperen met de verwarming. Voor het hele huis hadden we één mobiele thermostaat. Dus was het vaak daar te koud, hier te warm, of we vergaten radiatoren open of dicht te draaien. En op het authentieke parket beneden ’s winters hadden we vaak koude voeten, en muizen bovendien.” De aannemer wisselde de houten vloer inclusief kruipruimte in, voor een comfortvloer van schuimbeton, anhydriet en keramische tegels – compleet met acht slanggroepen voor vloerverwarming.

Slimme zoneregeling evohome

Met de aanleg van de nieuwe vloer ontstond de wens om eenvoudig de temperatuur in elk vertrek te kunnen regelen. “De keus voor evohome was snel gemaakt. Ik had er al veel goede verhalen over gehoord en gelezen. Wat me aanspreekt is het efficiënte energieverbruik. Je kunt heel simpel alleen díe kamers verwarmen die je gebruikt. Je hebt de controle in een tik, via het bedienpaneel van evohome of via de app voor je smartphone of tablet. Per zone stel je een besparend programma in zodat je er geen omkijken naar hebt, terwijl je thuis of onderweg de verwarming in elke ruimte makkelijk even hoger kan zetten.”

Elke radiator draadloos aansturen

Naast het bedienpaneel bestaat de slimmigheid van evohome uit de HR92-radiatorregelaars, die in sets en los verkrijgbaar zijn. “Met hetzelfde gemak als bij conventionele radiatorknoppen, schroeft de evohome-installateur de HR92’s op de radiatoren. In elke regelaar zit een motortje dat werkt op batterijen. Zo wordt elke radiator ‘slim’, want de HR92 geeft via draadloze communicatie de vraag naar warmte in elke zone door aan de cv-ketel”, zegt Arnold Bakker van Resideo. Arnold is applicatiespecialist bij Resideo en verzorgt trainingen voor installateurs.

Hij vervolgt: “Elke kamer kun je dus afzonderlijk inregelen. Als er bijvoorbeeld overdag niemand in de slaapkamers is, dan zet je die zones op 15 graden. Op die manier stook je veel minder. Als je dan weet dat 55 procent van je energiekosten bestaat uit verwarming, dan is daar de grootste slag te maken als je wilt besparen. Met verhoogd comfort – want als je op huis aan gaat, regel je via de app dat evohome je woning alvast op een aangename temperatuur brengt.”

Waterzijdig inregelen

Maar er is meer dan alleen apparatuur. In combinatie met evohome is het een bijzonder goed idee om de radiatoren ‘waterzijdig in te laten regelen’ door een getrainde evohome-installateur. Als dit gedaan is, stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen. Arnold: “Op die manier zorg je als installateur voor nog meer comfort voor je klant, terwijl op hetzelfde moment minder energie wordt verbruikt.”

“Waterzijdig inregelen zorgt ten eerste voor een meer gelijkmatige verdeling van de warmte, ten tweede hoor je als bewoner geen hinderlijke geluiden meer vanuit de radiatoren in de diverse ruimtes. En waterzijdig inregelen maakt de hele installatie energiezuiniger en efficiënter – wat besparingen van zo’n 10 procent op de energierekening kan betekenen.”

Comfort voor installateur en klant

“Met verwarmingsinstallaties die goed waterzijdig zijn ingeregeld én door slimme zoneregeling via evohome, geef je woningeigenaren een structurele en significante besparing op hun stookkosten. Van de installatie hebben ze nog lang plezier, want we hebben het hier over een slimme en overal te bedienen zoneregeling die veel gemak, controle en comfort geeft.”

Sandra: “De kracht van evohome zit ‘m voor mij naast de energie-efficiëntie in het vertrouwde merk, dat goed ondersteund wordt door installateurs met kennis van zaken. Ze denken met je mee en voorzien je van een goed vrijblijvend advies en een dito offerte. Dat is van grote meerwaarde als je zonder te veel kopzorgen je huis wilt upgraden naar een energiezuinige woning.”

Trainingsaanbod van Resideo

Meer weten over evohome? In het Resideo Trainingcentre spijker je je kennis bij. Op meerdere locaties in Nederland kun je gratis een training volgen, bijvoorbeeld Zoneregeling: elke kamer op temperatuur, Update uw evohome-kennis en Waterzijdig inregelen en cv-optimalisatie.

Kijk voor het complete aanbod op deze website.

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen vakblad Installatie en fabrikanten. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Resideo.