fbpx
Artikel

Goedkoop lenen voor verduurzamen

Verduurzamen staat momenteel hoog op de agenda. Het liefst willen we gasloos en zelfvoorzienend zijn zodat de maandelijkse kosten laag blijven. Helaas zijn de investeringskosten hoog en moeten sommige huishoudens hiervoor geld lenen. Hoe leen je goedkoop geld en is het dan nog wel rendabel?

Komt u financieel in de problemen door de hoge energiekosten, dan is er sprake van energiearmoede. Uw gemeente is dan uw eerste aanspreekpunt en heeft in de meeste gevallen een oplossing voor u.

Start met de subsidies

Start altijd met de subsidies als u gaat verduurzamen. De subsidies kunnen verschillen per gemeente, maar u kunt er altijd geld mee besparen. Op die manier hoeft u minder spaargeld te gebruiken of minder geld te lenen.

Leningen vergelijken

Geld lenen gebeurd tegenwoordig online. Hetzelfde geld voor leningen vergelijken. Het is verstandig om hier gebruik van te maken want hoe lager de rente, hoe goedkoper de lening. Vaak kunt u ook nog de voorwaarden vergelijken. Ook dit is aan te raden want iedere kredietverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden.

Fiscale voordelen

Als u geld leent voor uw koopwoning, dan mag u in sommige gevallen de rente fiscaal aftrekken. U moet dan wel gebruikmaken van een lening die annuïtair wordt afgelost. Een persoonlijke lening voldoet aan die vereiste.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening met een vaste rente en looptijd. Doordat u ieder jaar een vast bedrag betaald en steeds minder rente, is er sprake van een annuïtaire lening.

De persoonlijke lening wordt gezien als een verantwoorde lening. De kosten zijn vooraf duidelijk evenals de einddatum van de lening. In de meeste gevallen mag u ook extra boetevrij aflossen. Dit zorgt ervoor dat u minder rente betaald over uw lening.

Lening(en) oversluiten

Heeft u momenteel een dure verbouwingslening of wilt u extra geld lenen naast uw huidige lening? Overweeg dan om uw lening over te sluiten. Eén lening geeft overzicht en het samenvoegen van meerdere leningen kan ook kosten besparen.

Is verduurzamen rendabel?

Een veelgestelde vraag bij geld lenen voor verduurzaming is of het rendabel is. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op tenzij de maandlasten van de lening gelijk zijn aan de besparing. In zo een geval kunt u stellen dat u geld gaat besparen zodra uw lening is afgelost.

In alle overige gevallen moet u zelf een berekening maken. Deze kan bestaan uit de investeringskosten, de besparing en een eventuele waardestijging van de woning. U kunt begrijpen dat dit voor iedereen anders is. Een energie specialist kan u daar eventueel mee verder helpen.