fbpx
Artikel

Grootste houtgestookte pelletkachel

De grootste houtgestookte pelletketel van Nederland, een toestel van 1,2 MW, verwarmt straks maximaal 1500 huizen in Zevenaar. Na kleinere pelletkachels en –ketels lijkt nu deze biobrandstof in het professionele segment door te dringen. De komst van deze pelletgestookte verwarmingsketel, de grootste die tot nu toe in Nederland is geplaatst, is het gevolg van gemeentebeleid. De gemeente Zevenaar wilde de CO2-uitstoot voor de nieuwe uitbreidingwijk Zevenaar-Oost (1500 woningen) met een kwart verminderen Essent won de tender met een pelletgestookte biomassaketel.

 

Vijzelen

De keuze voor houtpellets is verklaarbaar. Pellets is een schone brandstof en gemakkelijke in de ketel te blazen of te vijzelen, waardoor een installatie wekenlang zonder mensenhand en storingen kan draaien. Bovendien heeft de techniek zich in Scandinavische en Duitstalige landen volop bewezen. Niet alleen bij kleinere ketels die de laatste paar jaar ook volop in Nederland te koop zijn, maar ook voor ketels tot enkele MW’s. Via importeur Degin kwam de grote pellketketel van het Oostenrijkse Köb in beeld. De pelletketel heeft een vermogen van 1,2 MW, dat voldoende is voor de basislast. Voor de piek staat een ketel van Novum (5,3 MW) paraat. Door deze vermogensverdeling kan de biomassaketel veelal op vollast branden en dat vermindert de onderhoudskosten. “De ketel brandt zichzelf schoon”, zegt Arjan Blokland van Degin. De ketel zelf bestaat uit twee afzonderlijk geplaatste delen, de onderkamer, waar het vuur brandt, en de bovenkamer, de eigenlijke vlampijpketel volgens het drietreks-principe. De pellets komen via een vijzel vanuit de silo volautomatisch bij de ketel aan. Vanuit het doseervat zorgt een tweede vijzel ervoor dat de kleine stukjes hout in de ketel worden geschoven. De opening van de vijzel bevindt zich van onderen en zo worden de pellets omhoog geduwd. Bij binnenkomst in de ketel start het vergassingsproces; de bovenste laag van de biobrandstof wordt automatisch ontstoken. Van onderuit komen steeds verse pellets in de ketel terecht die de oude pellets, die langzaam tot as verworden, voor zich uitduwt om uiteindelijk in de asgoot terecht te komen. Ook de as verdwijnt volautomatisch in de ascontainer. Per uur gaat bij maximale belasting zo’n 300 kg pellets in het toestel. Bij een aspercentage van 0,5 procent produceert de ketel maximaal 1,5 kg as, rekent Blokland uit. De ketel kan terugmoduleren tot zo’n 400 kW.

 

Hoe werkt het?

De stookruimte is ruim en overzichtelijk opgezet. Zelfs het leidingverloop is overzichtelijk en bovendien niet erg ingewikkeld. De twee ketels zijn hydraulisch parallel geschakeld. Beide werken op dezelfde temperatuur. Ook de twee buffervaten (elk 100 m3) zijn parallel aan de hoofdleiding gekoppeld. Door de buffervaten kan zoveel mogelijk warmte uit biomassa komen en bij koude dagen als de gasketel bijspringt, is via de buffers peaksharing mogelijk. In de dure piekuren hoeft Essent nu geen of minder aardgas in te kopen. Via kleppen wordt het opgewarmde water uit de ketels direct naar de huizen gestuurd of (deels) via de buffers. Drie parallelgeplaatste pompen, één als reserve, verpompen het water (70/40°C  365 dagen per jaar) naar het distributienet. In de huizen zorgt een stadsverwarmingsetje voor de verrekening van het cv-water en warmtapwater. Drie grote expansieautomaten vangen de uitzetting van het water in de ketels, leidingen, ondergrondse distributienetwerk en de radiatoren/vloerverwarming in de woningen op. In het ketelhuis is al rekening gehouden met toekomstige uitbreiding. Er is ruimte voor een tweede gasgestookte ketel en eveneens voor een tweede biomassaketel. Dat wordt waarschijnlijk geen toestel dat alleen op pellets brandt, maar ook op houtsnippers werkt.

 

Tekst: Richard Mooi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.