fbpx
Artikel

Herbestemming met plafondverwarming

Hoe ban je sta-in-de-weg-radiatoren uit een kleine studio? Het was een belangrijke vraag bij de transformatie van een voormalige bankkantoor in Arnhem tot wooneenheden. De oplossing was verrassend eenvoudig. Door te kiezen voor infraroodpanelen aan het plafond.

Het is een markant bankgebouw aan het Gele Rijdersplein in Arnhem. Het voormalige ABN Amrokantoor werd een tijdje geleden gesloten en kwam in handen van Heymen Rodermond Monumenten. Nadat plannen voor een hotel mislukten, besloot de projectontwikkelaar het pand om te turnen tot huurappartementen. In totaal pasten 57 stuks in het vijf verdiepingen tellende gebouw. Op de begane grond bleek voldoende ruimte voor horeca. In bouwteamverband, waarin onder meer Van Norel Bouwgroep (Epe) en Starke Installatietechniek (Balkbrug) zitting hadden, kreeg het gebouw verder vorm.

All-electric

Aandachtspunt bij de transformatie was de verwarmingsinstallatie. De oude cv-installatie en radiatoren waren eruit gesloopt. Vanaf het begin was duidelijk dat een collectief systeem niet de voorkeur had. Gasgestookte verwarming was al snel taboe, vertelt Stefan Arkes van Starke Installatietechniek. En daarom gooide Starke het idee van infraroodstralingspanelen in de groep. All-electric dus. Maar vanwaar? “Omdat gas er straks helemaal uitgaat. Alle nieuwbouw moet gasloos worden. En met infrarood kun je met een veel goedkopere energierekening hetzelfde bereiken.” De IR-panelen hebben nog een groot voordeel: Ruimtebesparing langs de wanden. Arkes: “We hebben nu te maken met panelen aan het plafond. Het zijn meestal kleine ruimtes en daardoor zijn de wanden vrij voor meubels en kasten.” Het idee van installateur Starke viel in de smaak bij de opdrachtgever en via leverancier Ecoconcepts werden de verwarmingspanelen besteld van 300 tot 500 Watt per exemplaar. Ze zijn gekoppeld aan een kamerthermostaat die vanuit de meterkast de 230V schakelt. Bij tweekamerappartementen zijn de panelen in de slaapkamer uit te schakelen. Arkes: “In de slaapkamer is er een aparte schakelaar tussen gezet zodat men de panelen altijd uit kan zetten als men dat wenst.” Als de schakelaar aan staat, wordt de temperatuur bepaald door de kamerthermostaat. Op dezelfde kamerthermostaat is ook de spiegelverwarming in de douche te regelen.

Geen straling, wel warmte

Technisch gezien leverde het installatiewerk geen grote verrassingen op. Hoeveel panelen zijn er gemonteerd? Arkes: ”Dat ligt aan de vloeroppervlakte, maar gemiddeld hangen er twee in de slaapkamer en in de woonhanger vaak drie of vier.” Het is belangrijk om de panelen goed verspreid op te hangen en niet per se bij het raam, vertelt Arkes. Teveel panelen dicht bij elkaar leidt tot een ongewenste hotspot. “Nu voel je de straling niet, maar de warmte wel.” Anders dan bij infraroodpanelen op bijvoorbeeld horecaterrassen is het in woningen niet de bedoeling dat je de stralingswarmte de hele tijd opmerkt. “Als je er onder staat voel je directe warmte. Daarom zullen de panelen niet boven een bank komen te hangen omdat je dan gauw gewend raakt aan de straling.” Zodra een bewoner in zo’n situatie het bankstel verlaat, kunnen er koudeklachten ontstaan.

Geslaagde transformatie

Deze zomer zijn de 57 huurders het gebouw gaan bewonen. Volgens dagblad De Gelderlander was de belangstelling enorm. Afgelopen najaar is ook het restaurant van de Limburgse horecatycoon Danny Deng met 210 zitplaatsen geopend. Het lijkt een geslaagde transformatie, die – gezien de reacties van Arnhemmers in de plaatselijke pers – ook het wat verwaarloosde Gele Rijdersplein nieuw elan geeft.

Tekst en foto’s: Richard Mooi

Het hele artikel is verschenen in Installatie & Sanitair 3-2017. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.