fbpx
Artikel

Het ABC van de VSK

Trends en verwachtingen voor de komende VSK, van 6 tot 9 februari, verpakt in een klassiek ABC’tje. Van All-electric naar Zonthermisch.

 

Wilt u gratis naar de beurs? Reserveer hier alvast uw kaarten.

All electric

De woning die louter op elektriciteit draait. Opgewekt met warmtepompen en pv en dan ook nog met huisbatterijen. De gasloze oplossing, of een tussenvorm met een samenwerking tussen gasketel en warmtepomp zal  veel aandacht krijgen op de beurs. De beoogde standaard voor de 55000 nieuwbouwwoningen in 2018, maar nog niet de praktijk.

Beheer op afstand

Belangrijke trend. Nieuwe elektronica in toestellen en handige software tools maken het mogelijk om moderne verwarmingstechnieken op afstand uit te lezen, te resetten en de stooklijn aan te passen. Installateurs kunnen op individueel niveau monitoren en preventief onderhoud plegen.  Ook de B van BIM, nog altijd een innovatie die stap voor stap meer voet aan de grond krijgt.

Comfort

De C van Comfort, maar ook van cliché. Comfort wordt steeds meer leidend. Techniek staat in dienst van de mens, en dus is dus niet meer leidend. Voorbeeld: lage-temperatuurverwarming en ventilatie worden prestatiegestuurd. Gemeten op basis van comfort-eisen. Maar ook: (waterzijdig) inregelen. Steeds meer marktpartijen storten zich op de balans in de installatie. Comfort en energiebesparing.

Digitaal

De smartphone als belangrijkste gereedschap? De digitale wereld gaat zo hard, dat het aanklampen of afhaken is. BIM, 3D-tekenen, het ontsluiten van alle toesteldata en meetgegevens. Maar ook apps voor installatie, inregelen etc. Op de VSK zult je naast fysieke producten veel apps aantreffen.

Energieneutraal

Wie er niet dagelijks mee bezig is, wordt er tureluurs van. Energieneutraal, CO2-neutraal, Nul-op-Meter, Bijna-Energie-Neutraal-Gebouw. De duurzame hype kent vele gedaanten, concepten en vurige aanhangers. Ook op de VSK zullen dergelijke termen je om de oren vliegen.

F-gassen

De meest gebruikte koelmiddelen worden schaarser en fors duurder. Het is het gevolg van Europese wetgeving om het gebruik van klimaatschadelijke koudemiddelen tot 2030 fors te verminderen. Maar welke natuurlijke koelmiddelen hebben een goed rendement? Op korte termijn zou R410a al kunnen opraken. R290-propaan wordt toegepast in moderne warmtepompen en CO2 als koudemiddel komt eraan. In Installatie en Sanitair nummer 1 een artikel hierover.

Goed spoelen

Een blijvend item, in de strijd tegen legionella, nog altijd een probleem dat jaarlijks slachtoffers eist. Op de VSK zien we niet alleen nieuwe leidingsystemen, bijvoorbeeld deze die de doorstroming verbetert, maar ook volledig geautomatiseerde spoelstations voor de (kleine) utiliteit. Het handmatig spoelen, of het bijhouden van verplichte legionella-beheersplannen; het kán door de techniek worden overgenomen. Alle bekende fabrikanten hebben fittingen voor doorstromend installeren. Ook nieuw: de geprefabriceerde, geïsoleerde tappunten.

Hybride

Voor de hardcore-verduurzamer een surrogaat-oplossing, maar een praktisch compromis. De combinatie warmtepomp HR-ketel is voor bestaande bouw dé eerste stap op weg naar all-electric (zie A). Door subsidies aantrekkelijk (zie I). Alle ketelfabrikanten (zie K) bieden deze oplossing.

ISDE

Dat subsidie een vliegwiel is voor het aanbod, is logisch. Dus zul je deze VSK overal warmtepompen zien. Grote kans dat u dezelfde warmtepomp in een ander marketingsausje op meerdere plekken op de beurs tegenkomt. Deze subsidie van 100 miljoen in 2018 geldt ook voor zonneboilers, pelletketels en biomassa-toestellen.

Jaarbeurs

Al jaren het terrein van de VSK. Dit jaar zijn de hallen 7,8,9, 10 en 11 ingericht als beursterrein. Dat lijkt een hal minder, maar de entreehal van 2016 heeft plaatsgemaakt voor drie ingangen, zodat hal 9 weer gewoon beurshal is. Op het buitenterrein tussen de hallen staat een tent met horeca en muziek. Hier ook de uitreiking van de VSK Awards (zie V). Het Installatie.nl VSK Nieuwscafe vind je in Hal 10 A040. Gratis naar binnen? Klik hier.

Ketel

De gasketel was altijd het kloppend hart van de beurs, maar wordt na 40 jaar naar de achtergrond gemanoeuvreerd. Toch nog kleine vernieuwingen op dit vlak op het gebied van digitale snufjes, regeling, beheer (zie B) en samenwerking met duurzame technieken (zie H). Vlak hem niet uit. Komend jaar is de cv-ketelmarkt nog zeker goed voor minimaal 400.000 toestellen.

Lawaai

Daarmee bedoelen we niet het beursgeweld, maar technisch lawaai. Installaties worden namelijk steeds stiller. Zowel de ventilatiebedrijven, maar ook de warmtepompfabrikanten, de afvoerfabrikanten dringen op deze VSK om het predicaat ‘de stilste van..’ . Feit is: de ventilatie-wtw, de standleiding, de buitenunit; ze worden allemaal stiller, en dat is goed nieuws voor de eindgebruikers (zie C).

Mensen

De installatiebranche schreeuwt erom. Dik 3000 vacatures per jaar, die mondjesmaat worden ingevuld. Met name de goede (service)monteurs, tekenaars, maar ook BIM-modelleurs zijn populair. Niet gek dat de VSK zich richt op de jongeren; het aloude vak staat te springen om fris bloed; niet alleen handjes maar ook hersenen.  Het tekort leidt ook tot innovatie. (zie P).

Nieuws

Verwacht geen grote game-changers deze VSK. Het grote nieuws is in de warmtepompscene te vinden (zie A) met technieken die bijvoorbeeld het hogere temperatuurbereik gaan halen met buitenlucht. De revival van balansventilatie, de apps, monitoringstools en plug-and-play oplossingen zullen het nieuws beheersen. Onze beurs-nieuwsbrief ontvangen met alle highlights? Dat kan via deze link. Installatie.nl blogger Frans Reichardt verzorgt interviews in het VSK Nieuwscafé.

Opleiding

De installatie-opleidingen hebben zware jaren achter de rug, maar moeten nu wel de motor zijn achter de aanwas van jonge vaklui. En ondertussen moeten ook heel veel mensen bijgeschoold worden. Bijvoorbeeld voor installateurs die een inhaalslag moeten maken om in 2019 mee te kunnen met de wettelijke erkenningsregeling voor gasinstallateur. Feit is: de vernieuwde verzwaarde eisen die SEI/Sterkin en KvINL aan het bedrijfsleven worden strenger. Dus opleiden! Op de beurs de nodige opleiders.

Prefab

Of het nu gaat om het voormonteren van leidingen of kanalen, het onder fabriekscondities assembleren van complete installatie-skids, of het plaatsen van complete aanbouwbadkamers. Prefab wint terrein. Gegarandeerde meetbare kwaliteit (zie Q), geen voorraden op de bouwplaats, en ook een innovatief antwoord op het tekort aan vaklieden (zie M). De nood wordt een deugd.

Qualiteit

De eindgebruiker vraagt en krijgt kwaliteit. Meetbaar. Dat betekent dat sensoren een belangrijkere rol spelen in de techniek. Meten is weten. Om al die data goed op te slaan, zien we steeds meer apps en tools om alle informatie uit de toesteltechniek te documenteren en te delen.  Ook op de komende VSK.

Rookgasafvoer

Het deel van de gasinstallatie dat hofleverancier van koolmonoxide-dreiging én meest ingezonden bouwdeel in onze foutenrubriek onder een vergrootglas ligt. Nieuw is dat de concentrische rookgasafvoer door fabrikanten, en door de markt als voorkeursoplossing naar voren is geschoven. Op de VSK staan de grootste partijen die deze techniek aanbieden. Mooi bijspijkermoment dus. Ander zorgenkindje: de collectieve rookgasafvoer.

Systeem D

Hoewel de BENG-eisen voor 2020 nog niet officieel zijn, heeft het er alle schijn van dat balansventilatie, systeem D, de nieuwbouwstandaard wordt. Het is daarom niet verwonderlijk dat alle fabrikanten in dit segment nieuwe toestellen tonen op de beurs. De rendementen gaan wat omhoog, geluid naar beneden, inregelen wordt eenvoudiger, en het toestel is ‘connected’.

Theater

Lezingen van 20 minuten over actuele onderwerpen. In  het VSK Theater in hal 9 praten fabrikanten u bij. Het programma vind je hier.

Uw vakblad/website

Installatie.nl en Installatie en Sanitair zijn als vaste mediapartners zoals altijd volop aanwezig deze VSK. U kunt van ons weer dagelijkse videojournaals verwachten, met verrassende items en leuke rubrieken. U komt onze camerateams vast en zeker tegen op de beursvloer.

Nieuwsbriefabonnees krijgen dagelijks post met nieuws, impressies en verslagen. Gratis aanmelden hier. Het twitter-account @installatie is de hele week in de ban van #VSK2018. Daarnaast is Installatie.nl naamgever van het VSK Nieuwscafé in hal 10.

VSK Awards

Twaalf genomineerden krijgen dinsdagnamiddag uitsluitsel. Wie winnen de VSK Awards, wie volgen deze bedrijven op, en gaan met innovatieprijs van Nederlands grootste vakbeurs aan de haal. De genomineerden staan hier. Voorinschrijvers van de beurs krijgen de gelegenheid om te stemmen op de Publieksprijs, die naast vier categorieën wordt uitgereikt.

Warmte

Het voornaamste product dat de meeste installatiebedrijven verkopen. Maar ook een gevoel dat de beursbezoeker moet ervaren. En dan niet de warmte van de drukte, maar die van een sector die weer in de lift zit.

Xtreme

We hadden ons zo voorgenomen om geen specifieke productnaam te noemen in dit ABC’tje. Mislukt. De Xtreme van Intergas komt op de beurs in een CW3 en CW4-uitvoering, in navolging van de CW5-versie die sinds september op de markt is en hoge ogen gooit in de nieuwbouwbestekken qua tapwaterrendement.

Youtube

Hier vindt u alle video’s die Installatie.nl deze VSK maakt. Dagjournaals, items, vlogs, fabrikantbezoeken, previews en een overzicht van alle genomineerden voor de VSK Awards (zie V). Abonneren kán.

Zonthermisch

In het warmtepompgeweld (zie A) is de zonthermische oplossing vaak een ondergeschoven kindje. Niettemin is het de collector naast het pv-paneel een goede verduurzamer, waarbij de boiler ook subsidie geniet (zie I). Nieuw zijn de gecombineerde Pvt-collectoren, maar ook op boilergebied en qua regelingen gaan de ontwikkelingen hard. Tapwater en verwarming door de zon.