fbpx
Artikel

Hoe kun je installateur worden? 

installateur opleiding

In ontzettend veel vacatures wordt gezocht naar installateurs. Wie werk zoekt zoekt, doet er dus verstandig aan om voor de installatiebranche te kiezen. Daarvoor is uiteraard een diploma nodig, anders kun je fluiten naar een baan. In dit artikel de opleidingsmogelijkheden. 

Mbo-3 opleiding 

Het is allereerst belangrijk om te weten dat je een mbo-3 opleiding moet volgen als je een installateur wilt worden. Je leert tijdens je studie bijvoorbeeld hoe je de beste inductiekookplaat plaatst voor de klant. Deze opleiding duurt drie jaar en zorgt ervoor dat je na het behalen van je diploma aan de slag kunt gaan als zelfstandig installatiemonteur.

Je moet voordat je start met de studie overigens een keuze maken tussen bbl (Beroeps Begeleidende Leerweg) en bol (Beroeps Opleidende Leerweg). Bij de bol-opleiding loop je wel stages, maar ga je in principe voltijd naar school.

Als bbl’er werk je juist vooral in de praktijk en ga je meestal maar één dag in de week naar school. Ook wordt je opleiding dan vergoed door je werkgever.

Bbl vs bol

De keuze tussen bbl en bol is niet makkelijk, want beide vormen hebben voor- en nadelen.

Als je kiest voor bbl wordt de opleiding dus vergoed en ontvang je bovendien direct salaris van je werkgever. Hiervoor moet je echter wel beslist een werkplek vinden bij een erkend leerbedrijf . Dit kan lastig zijn. Ook ontvang je geen studiefinanciering of studentenreisproduct, je krijgt namelijk salaris.

Bij de bol-opleiding is dit precies andersom. Je hoeft bovendien niet zelf een erkend leerbedrijf te zoeken, vaak krijg je hierbij hulp van je school als je eenmaal stage moet lopen. Bij bol ben je vaak op school en leer je dus minder in de praktijk hoe je de beste inductiekookplaat 90 cm installeert. Daarom kiezen veel beginnende installateurs liever voor bbl.

Kiezen

Je kent nu een beetje de voor- en nadelen van zowel bbl als bol, maar alsnog is de keuze waarschijnlijk moeilijk. Beide opleidingen zijn toegankelijk en je krijgt ook bij beide vormen hetzelfde diploma. Je maakt je keuze dan ook echt aan de hand van je eigen voorkeur. Veel studenten die van de middelbare school komen, gaan voor de bol-opleiding. Deze overgang is namelijk wat kleiner. Oudere mensen die zich laten omscholen, gaan juist liever voor bbl. 

Doorleren

Als je eenmaal je diploma als installateur hebt behaald, kun je direct aan het werk gaan. Dit hoeft niet beslist, doorleren is ook een optie. Je doet dan een mbo-4 opleiding, al is dit vaak niet nodig voor installateurs. Bovendien moet je als voor de bbl-opleiding hebt gekozen meestal daadwerkelijk werken voor de werkgever. Leer je toch door? Je kunt dan ook nog een opleiding op een hogeschool of universiteit volgen.